La Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

O expoziţie delicioasă, din care n-a rămas nicio firimitură

 Până la sfârşitul lunii mai, în toate unităţile de învăţământ din Fălticeni sunt organizate evenimente dedicate Zilei Europei cum ar fi simpozioane, dezbateri, activităţi culturale, concursuri, competiţii sportive. Luni, 10 mai, clasele a X-a de la Colegiul „Vasile Lovinescu” au organizat a V-a ediţie a expoziţiei gastronomice „Bucătăria europeană”, eveniment în cadrul proiectului „Europa mai aproape de tine”.

„Fiecare clasă prezintă alimente tradiţionale dintr-o ţară de pe continentul european, realizate de elevi. Elevii au căutat pe internet reţete de produse tradiţionale după care s-au mutat în bucătărie şi au devenit bucătari. O astfel de experienţă le va folosi sigur şi pe viitor. Sper ca această manifestare să fie dusă mai departe cât mai mulţi ani” ne-a declarat prof. Gabriel Matei, directorul colegiului.

Prezent la expoziţia culinară, primarul Cătălin Coman a încercat câteva sortimente şi a apreciat diversitatea mâncărurilor expuse. „Mă bucur că aceşti adevăraţi maeştri culinari au prezentat alături de delicatesele din bucătăriile cu renume internaţional şi specialităţile româneşti, care ne reprezintă”.

Elevii implicaţi în organizarea expoziţiei, alături de profesorii coordonatori (Constantin Bejenaru, Melania Ghinea, Fantina Condurache şi Rodica Doboş), au pregătit cele mai gustoase mâncăruri întâlnite în 15 ţări europene.

 După o shaorma, ca desert se recomandă baclavaua

 Dacă pentru Franţa reprezentative au fost salata de boeuf şi desertul fin şi delicios care este şarlota, Turcia s-a remarcat cu shaorma, ceai negru şi baclava.

„Shaorma este reprezentativă pentru Turcia. Înainte se punea carnea pe sabie, pe orizontală, apoi s-a trecut la aşezarea bucăţilor de carne pe sabia verticală, pentru a se tăia mai uşor, şi cu focul de la buşteni din laterală. O porţie de shaorma conţine câte 100 grame de carne de viţel şi pui, 100 grame de cartofi, 50 de grame de varză, 50 de grame de salată, 20 de grame de roşii, 20 grame de castraveţi şi o lipie tradiţională turcească. La shaorma se adaugă sosuri de năut sau de usturoi. Ca desert recomand baclavaua, un produs extraordinar de bun” a fost îndemnul lui Neculai Giosan de a face un popas culinar în Turcia.

De la standul Poloniei, amenajat de băieţii din clasa a X-a Construcţii, cele mai apreciate mâncăruri au fost varza cu cârnaţi polonezi afumaţi, pâinea tradiţională, chiroştele umplute cu cartofi şi brânză, prăjiturile.

 Basarabenii, aşi în ale gătitului

 Produsele din Republica Moldova au fost apreciate pentru că au fost pregătite de moldovence adevărate, care ne-au spus că, în primul rând, pentru ca o mâncare să fie gustoasă, trebuie făcută cu mult suflet. Cozonacul cu mac, piftia de porc, sărmăluţele, pâinea de casă, tocineii, plăcintele poale în brâu, prăjiturile cu diverse sortimente de gemuri, prăjiturile cu vişine şi budinca de casă i-au determinat pe mulţi vizitatori, printre care s-a numărat şi primarul Gheorghe Cătălin Coman, să se înfrupte din bucatele moldovencelor. „Vinul de Cricova a rămas în ţară, am adus doar apa de izvor” a ţinut să precizeze Carmen Paşcan, din clasa a X-a Protecţia Mediului, cea care ne-a prezentat bucatele.

Din Portugalia au ajuns la Colegiul „Vasile Lovinescu” brioşele, somonul cu orez, pastele cu fructe de mare, sepia. „Am folosit reţete în care se utilizează foarte mult gălbenuşul de ou, pentru că este specific bucătăriei portugheze”, ne-a precizat Florin Ignat, clasa a X-a SA.

Elevii care au reprezentat Spania au pregătit tortillas, paella cu fructe de mare, „care se face uşor şi repede şi care are un gust nemaipomenit”, după cum ne-au precizat fetele din clasa a X-a HA, iar ca desert au oferit căpşuni şi prăjiturele specifice Spaniei.

Tinerii din clasa a X-a SB au reprezentat Austria şi au pregătit mai multe tipuri de şniţel vienez, chiftele… vienze şi, ca desert, ştrudel de mere.

 Dulceaţa care te cucereşte

 Reprezentanţii Ungariei, clasa a X-a HB, au pregătit mai multe sortimente de gulaş şi papricaşuri, iar ca desert salam de biscuiţi şi tort Doboş, iar reprezentanţii Germaniei au pregătit bruschete cu roşii şi caşcaval, un aperitiv rece, salată de fructe, clătite, tort, prăjituri, dulceaţă de rubarbă, „o dulceaţă acrişoară, uşor parfumată, care vă va cuceri cu siguranţă după prima degustare şi pe care cu siguranţă o veţi mai încerca”, după cum ne-a îmbiat Georgiana Curcă. Şi bere!

Italia a venit cu panetone, salam italian, bruschete (care sunt de origine italiană, sunt delicioase şi pot face parte inclusiv şi din alimentaţia vegetarienilor sau a celor care sunt la dietă), diverse sortimente de pizza, „succo di pomodoro” (de roşii), vin şi cafea italiană.

De la standul Greciei nu puteau să lipsească tradiţionalul giros, tzatziki, pâinea grecească împănată cu brânză feta şi măsline, prăjitura cu portocale, salate greceşti, în timp ce „bulgarii” au pregătit pâine cu cartofi, salată bulgărească şi delicioase aperitive.

 Şase ore de muncă pentru bucatele suedeze

 Unul dintre cele mai diversificate standuri a fost cel al Suediei. De la ora 8, copiii au pregătit în bucătărie chifteluţe suedeze „kottbullar”, făcute din carne tocată (amestec porc cu vită), ceapă, smântână, pesmet şi ouă, plăcinte cu carne de somon, un tort cu căpşuni, „gubbrora” din hering marinat, şprot, ouă, cartof fiert, ceapă uscată, ceapă verde, smântână şi mărar, „pytt i pana” făcută din tot ceea ce rămâne după weekend, cum ar fi cartofi fierţi reci, bacon, cârnaţi slănină, plus ceapă, sare, piper şi pătrunjel, tartine cu somon şi tartine cu brânză topită, biscuiţi din făină de grâu şi ovăz.

„Este puţin mai greu să faci preparate tradiţionale suedeze comparativ cu cele tradiţionale româneşti, dar ne-am descurcat. În primul rând la ei nu se pune usturoi. La chifteluţele suedeze nu se pune usturoi, în timp ce la pârjoluţele româneşti usturoiul este un ingredient de bază alături de carne” ne-a spus Cristiana Gagiu, clasa a X-a Industrie alimentară A.

România a fost reprezentată de băieţii de la clasa de mecanică. Ajutaţi de mame, dar mai ales de colege, ei au pregătit pâine de casă, un platou cu slăninuţă fiartă în moare, caş proaspăt de oaie şi caş de vacă, sarmale, mititei din carne în amestec porc-oaie şi porc-vită, cozonac, plăcinte poale-n brâu.

 Expoziţia „Bucătăria europeană”, un ajutor pentru viitoarea meserie

 „Produsele au fost pregătite de copii. Fiecare şi-a ales o ţară din Europa, au căutat reţete după care au încercat să găsească produsele cu care să poată duce la bun sfârşit reţetele. Trebuie să recunoaştem că în unele cazuri s-au folosit şi produse apropiate de cele din reţetele originale, pentru că este foarte greu să găsim anumite ingrediente, dar această situaţie a pus în valoare şi inventivitatea elevilor, determinându-i să facă diverse comparaţii între ingredientele originale şi ceea ce au găsit pe piaţă. Unele din clase, cum ar fi cele care reprezintă Grecia sau Suedia, sunt clase de industrie alimentară, alte ţări au fost reprezentate de clasele de turism sau cele de hotelier, iar participarea cu mâncăruri gătite de ei la o astfel de manifestare este un ajutor pentru viitoarea meserie. Dacă ne gândim că suntem la a V-a ediţie, putem spune că această expoziţie a dezvoltat pentru unii dintre participanţi şi înclinaţii spre meseria de bucătar. Anul acesta a surprins multitudinea elevilor dintr-o clasă care au dorit să participe. În anii anteriori veneau 3-4 elevi dintr-o clasă, acum sunt foarte mulţi, deci interesul lor pentru astfel de activităţi este foarte mare” ne-a declarat prof. Constantin Bejenaru, principalul organizator.

Ca dovadă ca preparatele au fost delicioase, platourile s-au golit repede. Chiar şi unii bucătari s-au înfruptat din specialităţile pregătite de rivali. La finalul competiţiei, niciun concurent nu a plecat cu mâna goală, conducerea colegiului şi primarul Cătălin Coman oferind participanţilor diplome prin care le erau recunoscute meritele de maeştri bucătari.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI