De la înălţimea muntelui

 „Calu-i… maşina mea. Plec când vreau”. Aşa a început dialogul cu domnul Petre Zinici. Îngrijeşte singur. Are gospodărie. S-a născut la Putila (Putilova, cum ne spune). S-au refugiat prin anii 1945, stabilindu-se la Salaş şi mai apoi la Pohoniş. S-a născut în 1937. Au fost 11 copii, 5 au murit de tifos. „Nu erau spitale, care au avut de trăit, au trăit, care au avut de murit, au murit!”. O viaţă întreagă, 42 de ani, a lucrat la pădure: la UFET Rădăuţi, Iacobeni, Cârlibaba, Reşiţa. Fasona lemnul, îl corhănea şi mai apoi îl lega după TAF. Este mulţumit de pensia pe care o primeşte. Era un foarte bun cosaş. Puţini îi puteau ţine ritmul. Cei din bazinul Dornelor îl solicitau an de an. De la el am aflat că pe vremuri se organizau clăci, care însemnau 20-30 de cosaşi. Gazda oferea mâncare bogată stropită cu horincă, pe fondul unduirilor de vioară. Altfel nu cădea iarba la pământ!

Are 5 copii, dintre care unul, Mihai, s-a stabilit în America. Îi place în America, „da-i prea cald acolo. Trebuie să învăţ limba engleză”. „Tot mai bine-i în Pohoniş, unde mă cunosc cu toţi”. „Am 18 nepoţi, dintre care 9 în SUA”. Aproape în fiecare an merge în staţiune, se respectă. Îi plac laptele, brânzeturile şi carnea. De obicei, coboară în sat pe jos, însoţit de un baston… fermecat. E mulţumit de ce-a făcut. „Am ridicat trei rânduri de case pentru copii”. „Îmi plac glumele. Mi-au plăcut cântecele, dar părinţii n-au avut posibilităţi să mă lase să urmez calea cântului…”. I-au plăcut „viaţa şi respectul. Nu mi-au plăcut beţia şi vorba urâtă, dar mi-au plăcut şi femeile!”. „Fiind singur, mă ocup şi de bucătărie. În armată am fost bucătar”. (Prof. ION AFLOREI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: