Sanda-Maria Ardeleanu:

Vârsta de consum a drogurilor a scăzut la sub 10 ani !

> Trebuie actualizată legislaţia, pentru a se reduce fenomenul consumului de droguri în mediul şcolar

 Deputatul PNL de Suceava prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a adus recent în atenţia colegilor parlamentari problema consumului de droguri, în special de etnobotanice, în mediul şcolar.

„Ne aflăm în faţa unei situaţii fără precedent care poate avea consecinţe extrem de grave în rândul tinerei generaţii. Recent, am auzit despre apelul disperat al medicilor care atrag atenţia asupra faptului că numărul de copii sub 10 ani care ajung în secţiile de toxicologie din spitalele de pediatrie în urma consumului de etnobotanice este alarmant de mare. Cele constatate de medicii de specialitate sunt confirmate şi de rapoartele internaţionale care atestă că vârsta de consum a scăzut la sub 10 ani” a arătat parlamentarul liberal, într-o declaraţia politică.

Potrivit lui Ardeleanu, drogurile, în special etnobotanicele care, deşi au efecte devastatoare, sunt preferate de copii, ele fiind la îndemâna acestora atât prin intermediul surselor online, cât şi prin cel al dealerilor din şcoli. „Astfel că elevii pot achiziţiona în mod special marijuana, drogul care a urcat pe primul loc în topul preferinţelor, utilizat la scară largă nu doar de liceeni, ci şi de adulţi” a spus deputatul sucevean.

Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că Sindicatul Tinerilor Profesori din România, prin reprezentanţii săi, trage un semnal de alarmă arătând că situaţia este foarte gravă în mediul şcolar, în unele licee constatându-se că elevii au ajuns chiar dealeri de droguri.

„Sunt cadru didactic şi nu pot să îmi închipui că există profesori care cunosc cazuri de elevi consumatori şi acceptă tacit fenomenul, fără a lua măsuri pentru stoparea acestuia. Este trist să ne uităm la o generaţie de copii care se află în pericol de a simţi efectele ireversibile ale drogurilor. Deşi ne este aproape imposibil să asociem copii de 6, 7 ani cu afecţiuni ca paranoia sau atacul de panică, acestea sunt doar două dintre consecinţele consumului pe termen lung, conform experţilor în domeniu” a subliniat parlamentarul liberal.

În aceste condiţii, Ardeleanu consideră că este absolut necesar ca problematica privind traficul şi consumul de droguri să fie repusă pe agenda parlamentarilor şi a punctat trei direcţii de maximă importanţă asupra cărora aceştia, în calitate de legiuitori, ar trebui să se aplece.

Este vorba despre actualizarea legislaţiei în domeniu, cu precădere pe vânzarea în mediul online, introducând măsuri de securitate în ceea ce priveşte posibilitatea de a oferi spre vânzare substanţe etnobotanice, introducerea în legislaţie a unor pedepse puternic înăsprite pentru vânzătorii de droguri şi lansarea unui set de propuneri la nivel de guvern pentru iniţierea unor campanii de combatere a traficului de droguri în şcoli, campaniile de prevenire a consumului deja desfăşurate fiind depăşite de realitate.

„În sertarele comisiilor de specialitate din Parlamentul României se află diverse proiecte legislative pe această problematică. Am depus în urmă cu vreo trei ani o iniţiativă legislativă în vederea reglementării condiţiilor de punere pe piaţă a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora care, ca şi alte asemenea proiecte, nu a beneficiat însă de voinţă politică” a arătat deputatul PNL Suceava, cerându-le colegilor parlamentari să se mobilizeze exemplar pentru a reduce pe cât posibil acest fenomen devastator.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: