În alegerea carierei

Familia, prietenii şi consilierii şcolari au rolul cel mai important

consilieri scolari la targul liceelorUn studiu realizat, în premieră, de psihologi şcolari de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Suceava (CJAP) relevă că cei mai mulţi dintre elevii de clasa a VIII-a chestionaţi îşi cunosc aptitudinile şi acestea îi influenţează în alegerea liceului de urmat. Pe locurile următoare sunt consilierii şcolari, părinţii, prestigiul liceului, prietenii şi anturajul.

În fiecare an şcolar, psihologii CJAP realizează, în rândul elevilor din ultima clasă de gimnaziu, un studiu privind strict opţiunile lor în ce priveşte liceul şi profilul pe care vor să le urmeze în continuare.

Studiul a fost realizat, separat, în premieră, de cei doi psihologi şcolari de la CJAP, Maria Pavelescu şi Lăcrămioara Plugariu, fiind definitivat săptămâna trecută. „Am dorit să facem acest studiu pentru că am vrut să mergem pe motivaţia lor, am vrut să vedem dacă elevii îşi recunosc aptitudinile şi ştiu că, în funcţie de acestea, pot urma o anumită specializare. Cele mai multe chestionare au fost aplicate în şcolile în care există consiliere psihopedagogică, fiindcă am vrut să vedem dacă elevii beneficiază de servicii de consiliere, în ce măsură cunosc rolul psihologului în şcoală, dacă şi acesta are un rol în decizia pentru carieră”, ne-a explicat prof. Maria Pavelescu, coordonator CJAP.

 Studiul a cuprins 2441 de elevi din clasa a VIII-a, din care 1657 din mediul urban

 Studiul a vizat analiza distribuţiei opţiunilor şcolare ale elevilor din clasele a VIII-a, cunoaşterea contextului care a determinat alegerile exprimate, identificarea eventualelor probleme şi găsirea de soluţii în ceea ce priveşte decizia în carieră a acestor elevi. A fost realizat pe un eşantion format din 2441 elevi din clasele a VIII-a, 1657 fiind elevi din mediul urban, iar 784 din cel rural, din şcolile unde îşi desfăşoară activitatea consilierii şcolari din reţeaua CJAP Suceava, dar şi din şcolile care au dorit să participe la studiu.

Peste 96 la sută din aceşti elevi consideră că, din punct de vedere al pregătirii şi al însuşirilor generale, corespund liceului pentru care optează. În ce priveşte specializarea pe care doresc s-o urmeze la liceu, 435 de elevi s-au declarat indecişi, 366 vor să meargă la mate-info, 311 – ştiinţe sociale, 263 la ştiinţe naturale, 252 la filologie, 132 sunt interesaţi de profilul sportiv, 99 de turism, iar restul de profilurile mecanică, economic, mate-info-engleză, militar. La întrebarea „Ce v-a influenţat cel mai mult în alegerea făcută?”, 1302 elevi au răspuns că aptitudinile personale au fost definitorii în alegerea liceului, 660 au recunoscut rolul recomandărilor psihologului şcolar, 528 fiind influenţaţi de părinţi, 521 de prestigiul şcolii, 462 de prieteni şi anturaj, 312 de perspectiva financiară a domeniului profesional ales, doar 182 fiind influenţaţi de oportunităţile oferite de piaţa muncii.

„Din analiza itemilor se constată că elevii frecventează cabinetul de consiliere şcolară, îşi recunosc abilităţile personale, cunosc profilul pentru care optează, ţin cont de sugestiile consilierului şcolar, dar şi influenţa părinţilor este importantă”, au apreciat psihologii care au efectuat studiul.

 Familia şi prietenii au un rol important în alegerea carierei

 Mai bine de jumătate din elevii care au răspuns chestionarului – 1318, consideră că au nevoie de mai multe informaţii despre licee, astfel că psihologii care au realizat studiul consideră că, pentru a ajuta elevii în decizia în carieră, liceele trebuie să ofere informaţii despre specializări încă de la începutul anului şcolar.

La întrebarea „Cu cine te-ai consultat în alegerea liceului pe care vrei să-l urmezi?”, 1937 de elevi au răspuns că familia, 927 – prietenii, iar 588 – consilierul şcolar.

„Este recunoscut faptul că familia are un mare rol în decizia în carieră, din analiza anilor anteriori sunt destule cazuri în care elevii au abandonat sau renunţat la studiile de liceu pentru că nu aveau resurse financiare, întrucât, pentru întreţinerea elevului la un liceu în altă localitate decât cea de domiciliu părinţii au nevoie de minimum 700 lei lunar pentru cămin şi masă). Influenţa prietenilor în decizia de carieră este şi ea importantă, dovadă numărul mare de alegeri, căci ştim că la această vârstă grupul de prieteni constituie un model de urmat. Ne bucurăm că şi consilierul şcolar are un rol important în alegerea liceului”, a declarat Maria Pavelescu.

Referitor la cunoaşterea oportunităţilor oferite de piaţa muncii, realizatorii studiului consideră că pentru o informare foarte bună „trebuie elaborat un ghid al liceelor şi distribuit în şcolile generale, la începutul anului şcolar, pentru a ajuta elevii în decizia în carieră”.

Sondajele de opinie privind opţiunile elevilor de gimnaziu au rolul de a ajuta unităţile de învăţământ liceal în pregătirea ofertelor educaţionale pe care acestea le prezintă, în fiecare an, la Târgul ofertelor educaţionale. Ediţia din 2015 a acestui târg a avut loc vineri, la Iulius Mall.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. cicero says:

    Să şi facă treaba Consilierii în şcoli.Unii nu vin măcar la programul şcolar pentru care sunt plătiţi.!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: