Final de proiect transfrontalier la Muzeul Bucovinei

O colaborare benefică pentru toţi

> A fost concluzia partenerilor din Suceava, Cernăuţi şi Bălţi

DSCN9706Proiectul transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul” a ajuns la final, concluzia partenerilor din Suceava, Cernăuţi şi Bălţi fiind unanimă: în afara beneficiului de natură profesională, a fost o colaborare din care a câştigat toată lumea. Proiectul a fost implementat în perioada 15 noiembrie 2013 – mai 2015 de Muzeul Bucovinei, împreună cu partenerul ucrainean Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, partenerul moldovean şi partenerul român – Consiliul Judeţean Suceava.

Partenerii din proiect s-au întâlnit, ieri, în sediul provizoriu al Muzeului Bucovinei, fiecare vorbind despre însemnătatea proiectului pentru toate părţile implicate.

Managerul de proiect Doina Creangă a precizat, la conferinţa de presă de final, că în cadrul activităţilor desfăşurate au existat trei schimburi de experienţă cu gestionarii de colecţii de patrimoniu cultural din cele trei muzee partenere, 17 ateliere de lucru desfăşurate la Suceava, Bălţi şi Cernăuţi, la care aceştia au deprins abilităţi şi cunoştinţe noi în ce priveşte conservarea bunurilor de patrimoniu. Doina Creangă a mai precizat că bugetul proiectului a fost de peste 200.000 de euro, bani folosiţi pentru desfăşurarea tuturor activităţilor, tipărirea materialelor dar şi pentru achiziţionarea a 42 de echipamente IT, 44 de aparate de măsurare şi control al condiţiilor de microclimat din depozitele de colecţii. A fost realizat şi un sistem informatic de digitalizare şi gestiune a patrimoniului muzeal. Prin acest sistem au fost digitalizate 57.632 de piese de patrimoniu şi au fost monitorizate 34.701 obiecte de patrimoniu aflate în 24 de depozite de colecţii ale celor trei muzee partenere.

De asemenea, a spus managerul de proiect, pentru promovarea patrimoniului cultural al celor trei muzee din Suceava, Cernăuţi şi Bălţi au fost editate patru tipuri de cataloage, în 12.000 de exemplare, cu mobilier, port popular, ceramică, ţesături de interior, care au fost distribuite gratuit în cadrul celor trei expoziţii temporare organizate succesiv la Suceava, Bălţi şi Cernăuţi.

Doina Creangă a adresat mulţumiri partenerilor din proiect, echipei sucevene care a lucrat în cadrul lui, precizând că se doreşte continuarea colaborării, prin proiecte viitoare.

„Va trebui să muncim şi pentru un al treilea proiect, ar fi trist să ne oprim la această a doua etapă”

 

DSCN9704Directoarea Muzeului de Istorie şi Etnografie din Bălţi, Ludmila Dobrogeanu, le-a mulţumit partenerilor român şi ucrainean că „au avut încredere în noi”, exprimându-şi speranţa că relaţiile de prietenie închegate prin acest proiect vor continua. Ea a spus că „am realizat foarte multe prin acest proiect”, referindu-se la crearea unui sistem de evidenţă digitală a patrimoniului, dar şi la dotarea cu aparatură, care nu ar fi fost posibilă de la bugetul local.

Directorul Muzeului Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, Oleg Cuciureanu, a declarat că proiectul a adus beneficii nu numai specialiştilor din muzeele implicate, ci şi comunităţilor din cele trei localităţi. El a spus că, făcând o retrospectivă asupra activităţii din cele trei muzee, a constatat că „munca de cercetare, colecţiile noastre sunt la un nivel ridicat peste tot” şi că specialiştii din cele trei muzee partenere se aseamănă, inclusiv ca metodă de lucru, în proporţie de 80%,

„Avem aceleaşi idei, acelaşi material de studiu, diferenţele de limbă, de construcţie, de port sunt atât de mărunte, încât ne determină să ne gândim ce putem face şi mai mult împreună. După toată munca depusă împreună cu partenerii noştri, toate activităţile făcute împreună, achiziţiile de aparatură de control, prezentarea expoziţiilor interesante, în toate cele trei oraşe, realizarea de cataloage, toate acestea converg spre ideea că va trebui să muncim şi pentru un al treilea proiect, ar fi trist să ne oprim la această a doua etapă” a spus Oleg Cuciureanu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI