Zilele Matei Vişniec, ediţia a III-a

„Pentru mine cuvântul este elementul fondator al fiinţei umane”

Ieri, la Rădăuţi, a debutat cea de-a treia ediţie a Festivalului Matei Vişniec, în prezenţa dramaturgului şi a invitaţilor săi: Luca Niculescu şi Eric Deniaud. În conferinţa de presă de la Hotel Gerald’s, care a marcat deschiderea festivalului, după prezentarea programului şi a organizatorilor de către dna

visniec-ed-3-198Carmen Veronica Steiciuc, Matei Vişniec a prezentat invitaţii şi a vorbit despre motivaţia care îl aduce an de an acasă, nu singur, ci întotdeauna însoţit de oameni apropiaţi, oameni de cultură de valoare internaţională. Pornind de la o amintire personală, şi anume acel moment când, tânăr fiind, elev, a cunoscut pentru prima dată un scriitor în carne şi oase, emoţia cu care aştepta să audă cuvintele curgând altfel din gura unui scriitor, Matei Vişniec a împărtăşit din nou dragostea cu care revine acasă, locul unde a descoperit lumea, poezia, magia cuvintelor, şi, aşa cum el a fost impresionat şi marcat de acea întâlnire, să poată dărui mai departe această bucurie, mai ales în acest moment în care cuvântul pare să fie înlocuit de imagine. „Pentru mine cuvântul este elementul fondator al fiinţei umane”, a mărturisit Matei Vişniec.

Anul acesta, pe lângă minunatele piese de teatru pe care le aduce pe scenele din Rădăuţi, Suceava, Piatra Neamţ, Gura Humorului şi Bistriţa, Matei Vişniec, împreună cu invitatul său Luca Niculescu, propune tinerilor o discuţie şi un mini curs de jurnalism – o abordare interesantă a ceea ce înseamnă jurnalismul, despre ce este şi cum ar trebui să fie, la noi şi în alte părţi.

visniec-ed-3-261Participarea lui Eric Deniaud la conferinţa de presă ne-a vădit o lume altfel, lumea marionetelor. Eric Deniaud, un artist complex care creează marionete şi care le dă viaţă în spectacolele sale, a declarat că prin intermediul lor, al marionetelor, poate deschide un nou univers al expresiei. Marioneta are un dublu statut sau o dublă personalitate, una naivă şi una subversivă, personalităţi care se completează şi care astfel îi permit actorului/marionetistului să spună cu naivitate lucruri directe, uneori brutale care sunt altfel percepute, care îşi ating ţinta mai direct.

Întâlnirea cu elevii Liceului „Eudoxiu Hurmuzachi”, care a urmat conferinţei de presă, a fost primită cu mare entuziasm de ambele părţi. Tinerii au ascultat cu interes ceea ce dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, împreună cu invitaţii săi, le-a propus ca temă de discuţie şi au reacţionat participativ cu întrebări (unele premiate cu „Negustorul de începuturi de roman”).

Zilele Matei Vişniec oferă accesul la spectacole de talie internaţională şi la dialog cu personalităţi marcante ale culturii. Nu rataţi spectacolele de astăzi, din Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI