Focarul epidemic de oreion de la Valea Moldovei

Condiţiile din Şcoala Mironu „pot reprezenta un factor de risc“

„Situaţia este deosebită din punct de vedere epidemiologic, deoarece până în prezent s-au înregistrat 12 cazuri cu complicaţii, respective de meningită urliană” se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava, care face precizări pe tema focarului epidemic de infecţie urliană (oreion) din comuna Valea Moldovei. Ţinând seama de acest aspect, autorităţile competente s-au întâlnit la sediul Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, la întrunire participând prefectul Constantin Harasim şi subprefectul Atanasă Nistor; vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu; directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, Ludovic Abiţei; inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Cristina Teodorovici; primarul comunei Valea Moldovei, Constantin Moroşan; consilierul pentru problemele romilor, Alina Stan.

Potrivit datele DSP Suceava, de la începutul anului 2015, în rândul copiilor preşcolari şi şcolari care învaţă la Şcoala Generală din Valea Moldovei, cât şi la cea din satul Mironu, au fost înregistrate 60 cazuri de infecţie urliană.

„Starea actuală a şcolii din Mironu nu a constituit un factor în declanşarea bolii, aceasta din urmă răspândindu-se pe cale aeriană, iar ca măsură medicală este impusă izolarea bolnavului. Totuşi, condiţiile din şcoală pot reprezenta un factor de risc în declanşarea unor focare şi epidemii” se explică în comunicatul citat.

Pentru început, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a declanşat ancheta epidemiologică specifică şi a distribuit substanţe dezinfectante şcolii din Mironu, precum şi cabinetului medicului de familie. Pe de altă parte, în urma şedinţei s-a stabilit ca o comisie formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, DSP, lideri ai romilor, comisie în frunte cu primarul comunei Valea Moldovei, să se deplaseze în satul Mironu, pentru a susţine o campanie de prevenire şi conştientizare a fenomenului. În acelaşi timp, vor fi urgentate procedurile de finalizare a lucrărilor de construire a şcolii şi grădiniţei din Mironu, aceste lucrări fiind demarate încă din anul 2007. Totodată, se va face o catagrafiere completă privind situaţia vaccinărilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: