Ieri, de Ziua Muncii

Cardul de sănătate şi-a intrat în… drepturi fără probleme, deocamdată

Prima zi în care a intrat în folosinţă cardul naţional de sănătate, cea de ieri, a trecut fără aglomeraţie sau alte probleme deosebite la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava şi la Spitalul Judeţean Suceava, unde toţi salariaţii de la serviciile de statistică, IT, inclusiv conducerea, au fost prezenţi la datorie, pentru a monitoriza implementarea cardului.

De luni, când toată lumea va fi la lucru, situaţia ar putea fi alta, dar responsabilii din sănătate dau asigurări că toţi furnizorii de servicii medicale sunt instruiţi şi nu vor exista mari dificultăţi.

La Spitalul Judeţean, două gravide au fost internate pe baza cardului de sănătate, fără probleme, dar ziua de ieri „nu e relevantă”, întrucât nu au lucrat medicii din Ambulatoriul spitalului, fiind zi liberă pentru ei, ne-a declarat directorul medical, dr. Tiberius Brădăţan.

La Casa de Asigurări de Sănătate era prezenţi la serviciu jumătate din salariaţii instituţiei, în frunte cu conducerea, care fusese chemată de două ori, în cursul dimineţii, la videoconferinţa cu preşedintele-director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care dorea să ştie cum se desfăşoară prima zi de utilizare a cardului de sănătate.

„Fiind la început, n-au cum să nu existe probleme, dar furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie şi Helpdesk-ul din cadrul CNAS, pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7” a explicat şefa CAS Suceava, dr. Adela Băişanu. Ea a mai precizat că la nivelul CNAS se desfăşoară un proces continuu de tipărire şi distribuire a cardului naţional de sănătate pentru persoanele nou asigurate, care intră în sistem, pentru care se tipăreşte automat cardul de sănătate.

Cardul de sănătate poate fi activat la orice furnizor de servicii medicale – cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator – la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului, dar unii medici de familie şi-au chemat, până acum, pacienţii să-şi activeze cardul.

„Cine a vrut a lucrat încă din luna aprilie, faptul că unii medici de familie au chemat pacienţii să-şi activeze cardul a fost un lucru bun, tot pentru medici, să nu se aglomereze” a precizat Adela Băişanu.

Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract CAS, pentru servicii medicale. Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine doar datele sale de identificare, dar, la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale. Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

 Aproape 17.000 de carduri de sănătate îşi aşteaptă asiguraţii la CAS, în cutii

 Aproape 17.000 de carduri de sănătate se mai află depozitate la CAS Suceava, în cutii, din cele 20950 care au fost returnate de poştă. Deşi conducerea CAS a făcut apel la medicii de familie să vină să preia cardurile asiguraţilor lor, doar 94 au fost ridicate de unii medici de familie.

Asiguraţii care au pierdut sau au distrus cardul de sănătate plătesc contravaloarea serviciilor de producţie şi distribuire prin poştă a noului card, care însumează 15,50 lei. În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia, asiguratul va beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, eliberată de CAS.

Reamintim că, începând de la 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Cardul face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: