Jandarmeria arboreană la bilanţ

Îndată se vor împlini doi ani de când, şi la cererea locuitorilor comunei Arbore, organele competente au aprobat înfiinţarea unui post de jandarmerie montană la Arbore. Înfiinţarea lui era strict necesară, pentru că unii localnici îşi cam făceau de cap, tulburând în permanenţă liniştea acestei comunităţi de oameni paşnici, gospodari şi liniştiţi, cu respect faţă de legi şi frică de Dumnezeu, provocând şi evenimente nedorite.

Deşi a trecut un timp scurt de la venirea jandarmilor în Arbore, parcă există în comunitatea noastră de când lumea, ei integrându-se perfect în viaţa comunităţii. Am constatat o colaborare perfectă între jandarmi, autorităţile locale, conducătorii de instituţii şi chiar cu locuitorii satului. Aceştia apelează, atunci când au nevoie, cu mare încredere la jandarmi. Dar şi jandarmii sunt o prezenţă permanentă şi activă în viaţa satului. Ei sunt văzuţi pretutindeni: în preajma unităţilor şcolare, în piaţa comunală, la manifestările artistice, religioase şi sportive, precum şi la patrulare prin sat, la orice oră din zi şi noapte. Oricum sunt auziţi noaptea când trec prin sat pentru că maşina lor este cam… bătrână.

Discutând cu domnul maior Bogdan Cornaci, ofiţer cu informarea şi relaţiile publice la Jandarmeria Suceava, am putut afla multe date concrete, pe care le pun la dispoziţia cititorilor, ca să-şi dea seama de adevărul celor scrise.

Anul 2014 a fost încheiat cu o paletă largă şi diversă de activităţi specifice jandarmeriei. Astfel, au efectuat: 340 de misiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice; 21 de misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări religioase, culturale şi sportive; 12 acţiuni de cooperare cu Primăria Arbore, şase cu poliţia Arbore şi zece cu Ocolul Silvic Solca; 132 de misiuni de patrulare în zona şcolilor din comună, 63 de misiuni de patrulare cu echipaje mixte jandarmi-poliţie; 19 misiuni de punere în executare a unor mandate de aducere şi 75 de sancţiuni contravenţionale (18 avertismente şi 57 de sancţiuni cu 13.850 lei). Alte acţiuni au fost comune cu executorii judecătoreşti (2), paza buletinelor de vot (11), persoane conduse la sediul jandarmeriei sau al poliţiei locale.

Foarte interesante, nu numai după mine, au fost cele 13 acţiuni preventive de prezentare a unor teme de interes pentru elevi, care au urmărit dezvoltarea simţului civic în rândul elevilor din cele cinci şcoli din comună, prevenirea delincvenţei juvenile, a consumului de droguri şi de băuturi alcoolice şi prevenirea abandonului şcolar.

Am constatat cu satisfacţie că jandarmii desfăşoară activităţi de patrulare în zonele cu potenţial criminogen ridicat, punând accent, în mod special, pe latura preventivă, prin prezenţa lor efectivă şi cotidiană în teren, interacţionând cu autorităţile locale, cu conducătorii instituţiilor şi cu cetăţenii. Oamenii au cerut să se organizeze întâlniri cu jandarmii şi poliţia şi la căminul cultural, în zile de sărbătoare. Dar acest lucru nu este posibil încă, pentru că la ora aceasta căminul cultural este intrat în reparaţii capitale până de hramul din 29-31 august 2015.

Menţionez că aceeaşi activitate bogată au desfăşurat jandarmii şi în primul trimestru al anului 2015, dar despre aceste rezultate voi informa cititorii la momentul potrivit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: