„Ziua Pământului“ la GPN „Lizuca“ Fălticeni

DSC06099„Ziua Pământului” a fost fondată, în anul 1970, de senatorul american Gaylord Nelson, din dorinţa de-a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl avea faţă de mediu, astfel declanşându-se mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. „Ziua Pământului” a fost sărbătorită, în primul an, de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.

Din 2009, ONU a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ, pentru un viitor mai curat şi mai verde, iar din 2014 s-a dat startul, pentru următorii doi ani, la campania „Oraşe verzi”, vizând mobilizarea populaţiei la nivel mondial pentru o nouă eră, a „oraşelor verzi”, în care oameni şi vieţuitoare să trăiască armonios în ecosisteme specifice fiecărei specii.

„Ziua Pământului”, ca eveniment simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului, a fost sărbătorită la Grădiniţa cu Program Normal „Lizuca” Fălticeni de preşcolarii grupei mari „Campionii”, împreună cu ed. Doiniţa Balan.

DSC06020„Am celebrat-o prin derularea mai multor activităţi din proiecte internaţionale. Prima activitate a vizat participarea la evenimentul internaţional «Fă un angajament cu natura – Plantează de ziua Pământului – 22 aprilie 2015», eveniment creat de The Master Shift. Evenimentul a pornit de la o veche tradiţie indiano-americană care spune că, atunci când iei ceva din ceea ce-ţi oferă Pământul, trebuie să pui ceva înapoi, o «jertfă» pentru tot ce pământul ne dă. Anul acesta, scopul acestui eveniment internaţional a fost plantarea la nivelul planetei a unui miliard de seminţe/copaci, spre a se păstra o anumită parte a planetei acoperită cu păduri, pentru a contribui la reglarea climei. Fiecare copac plantat va contribui la stabilizarea climatului şi va oferi un habitat pentru diverse specii de vieţuitoare. Înscriindu-ne la acest eveniment, am fost rugaţi să plantăm ceva care este organic, peren şi adecvat pentru condiţiile de creştere din zona noastră, să hrănim şi să îngrijim plantele pe care le avem. Preşcolarii au semănat floricele, au îngrijit florile din grupă şi-au plantat un vişin, în curtea grădiniţei, reuşind, astfel, să ne alăturăm milioanelor de oameni mobilizaţi pentru a crea un mediu durabil, sănătos, prin ecologizarea comunităţilor din întreaga lume. Nu mai putem aştepta ca ceva din exteriorul nostru să creeze schimbarea. Noi suntem schimbarea pentru a crea un mediu durabil, sănătos, prin ecologizarea comunităţilor din întreaga lume” a declarat ed. Doiniţa Bălan.

A doua activitate a fost derulată în cadrul proiectului educaţional internaţional „The Earth Day Groceries”, gestionat online, în al douăzeci şi doilea an, de Mark Ahlness, un profesor din Washington. Proiectul are ca scop conştientizarea oamenilor asupra importanţei păstrării unui mediu curat în grădiniţe, şcoli şi comunitate. În cadrul proiectului, o grădiniţă sau şcoală obţine pungi alimentare de hârtie dintr-un magazin local, pe care copiii le decorează cu desene şi mesaje pentru protecţia mediului, după care le returnează la magazin, iar angajaţii magazinului le împart cumpărătorilor de „Ziua Pământului”. Mai multe magazine din cartierul 2 Grăniceri, în care funcţionează Grădiniţa „Lizuca”, s-au arătat interesate de acest proiect şi au oferit copiilor pungi pentru a fi desenate.

La finalul zilei, copiii, ajutaţi de educatoare şi de personalul auxiliar, au făcut curăţenie în curtea grădiniţei şi au distribuit ecusoane cu chipul pământului fericit colegilor de la grupa mică şi părinţilor.

„Activităţile au reuşit să contribuie la educarea lor în spiritul responsabilităţii civice pentru protejarea naturii. Copiii au înţeles că, având grijă de mediul înconjurător, avem grijă implicit de omenire” ne-a spus ed. Doiniţa Bălan.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI