Patru premianţi din Suceava, via Timişoara spre Lisabona

foto-celular-145Patru elevi de la două colegii sucevene de top, Tudor Andronic (CN „Petru Rareş”), Alexandru Hânţescu (CN „Petru Rareş”), Emanuel Tabără (CN „Petru Rareş”) şi Răzvan Ghiarasim (CN „Ştefan cel Mare”) angrenaţi în proiectul ştiinţific NEXUS, au câştigat faza finală (locul I) a competiţiei CanSat care s-a desfăşurat la Timişoara în perioada 3-5 aprilie a.c., organizator fiind ESERO (Biroul European pentru Educaţie Spaţială-România), cu sprijinul nemijlocit al Universităţii de Vest. „Conform regulamentului competiţional echipa noastră s-a calificat direct în finala Competiţiei Europene de CanSat ce va avea loc lângă Lisabona, în Portugalia, pe 25-28 iunie, organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA)” ne-a informat prof. Victor Şutac, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, coordonatorul proiectului ştiinţific aplicat NEXUS şi cel care i-a însoţit în oraşul de pe Bega pe cei patru elevi. Tot domnia sa, preşedinte al Societăţii Ştiinţifice „Cygnus” – Centru UNESCO, ne-a explicat şi în ce a constat competiţia: „CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit, cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile, foto-celular-013într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 ml. CanSat a fost lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru (1.000 m) cu ajutorul unui avion utilitar de mici dimensiuni, folosit cu precădere în agricultură pentru împrăştierea erbicidelor, pilotul lansând şi minisateliţii celorlalţi competitori. Avionul a fost închiriat şi ridicat de la sol de la Aerodromul utilitar «Cioca» de lângă Timişoara, unde s-a desfăşurat proba practică a competiţiei, rezultatele şi comunicările ştiinţifice aferente desfăşurându-se la prestigioasa Universitate de Vest din Timişoara. Elevii suceveni au mai primit din partea organizatorilor câte o diplomă şi, desigur, câte o tabletă.

Prima competiţie de CanSat a avut loc în anul 1999 în Statele Unite, concursul extinzându-se ulterior la nivel mondial. Competiţiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă în ceea ce presupune o misiune spaţială reală, începând cu proiectarea şi integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor şi prezentarea rezultatelor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI