După mai bine de 65 de ani de tăcere

Greco-catolici din Suceava au consfinţit acum câteva zile Parohia „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul“

virgin-mary-251x300Credincioşii greco-catolici suceveni au marcat un an de activitate liturgică. Consfinţirea Parohiei „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” Greco-Catolică de Suceava s-a făcut, pe 30 martie, anul acesta, la Inima Neprihănită a Maicii Preacurate, în faţa căreia credincioşii, alături de noul lor preot, au chemat cu emoţie, la rugăciune, pentru mântuirea sufletelor lor, întărirea comunităţii, declarându-şi fidelitatea faţă de tradiţia Bisericii Române Unite şi a propovăduirii Evangheliei în sânul neamului românesc.

„Preasfântă curată, Preabinecuvântată, mărita Doamna noastră, Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară Maria, cu încredere de fii venim la Tine să ne consacrăm Inimii Tale Neprihănite, primeşte-ne, Te rugăm, noi fiii Tăi, întru îmbrăţişarea iubirii Tale de Mamă (…) Ţie îţi consacrăm vieţile noastre şi ale credincioşilor, lumea întreagă, Biserica, ţara şi întreg neamul nostru românesc.

În genunchi, la picioarele tale, consacrăm în mod solemn, astăzi, Inimii Tale Neprihănite toată Parohia «Naşterea Sf. Ioan Botezătorul» greco-catolică de Suceava, preotul şi credincioşii, ca de acum înainte să domneşti pururi peste noi”, este un fragment din consacrarea greco-catolicilor suceveni, care pornesc astfel, pe un drum nou, după zeci de ani de când s-au rugat în ritul lor doar în clandestinitate.

Liturghii greco-catolice în Biserica romano-catolică

Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică este o biserică de rit bizantin şi, în mod tradiţional, alături de Biserica Ortodoxă, a doua biserică naţională românească.

BUR a plătit scump însă rezistenţa anticomunistă apărută în sânul ei, urgia comunistă împotriva episcopilor greco-catolici şi a BUR pornindu-se din luna septembrie 1948. Capii bisericii au fost, pe rând, demişi şi mulţi dintre ei arestaţi, având de răbdat patimi grele, umilinţe şi chiar murind în închisorile regimului comunist.

Lovitura de graţie au dat-o comuniştii în data de 1 decembrie 1948, când, prin decret, Înaltul Prezidiu al Marii Adunări Naţionale a stabilit încetarea cultului greco-catolic şi exproprierea tuturor bunurilor acestuia.

După 41 de ani de clandestinătate, la 30 decembrie 1989, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a făcut reparaţia istorică şi a abrogat decretul comuniştilor din 1948, redând Bisericii Greco-Catolice din România dreptul istoric de a exista. Redarea locaşelor de cult trecute în posesia Bisericii Ortodoxe Române urma să fie reglementată printr-o lege specială.

Unele dintre bisericile care au aparţinut BUR au fost redate proprietarului de drept în virtutea unor alte acte normative emise de guvernaţii de după 1989, dar şi prin bunăvoinţa preoţilor ortodocşi din localităţile respective.

În judeţul Suceava există parohii greco-catolice în localităţile Cacica, Siret, Rădăuţi, Maidan, Runc, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Clit, Brodina, Gropeni, cele mai multe dintre ele având biserici proprii.

Cu acordul episcopului Petru Gherghel şi a pr. decan Iosif Pauleţ, după 66 de ani de când în municipiul Suceava nu a mai răsunat „vers” de liturghie greco-catolică, anul trecut slujbele au început să fie din nou celebrate în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk”, din centrul oraşului.

O mare dorinţă – o biserică proprie pentru credincioşii greco-catolicii suceveni

 

IMG_2369Preotul Marius Mihai Chiriloaei, ce-şi are rădăcinile în satul Maidan, comuna Cacica, şi-a asumat anul trecut, pe 30 martie, misiunea reconstruirii unei comunităţi greco-catolice în municipiul Suceava. El este căsătorit, are patru copii, cel mic împlinind un an chiar în ziua consfinţirii Parohiei „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” Greco-Catolică de Suceava.

A absolvit liceul teologic greco-catolic la Oradea şi, după alţi 5 ani, seminariul teologic în localitatea Assisi din Italia. A susţinut masteratul la Oradea, după care a fost hirotonit preot, alături de alţi 9 colegi de generaţie, pe 16 august 2009, în Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din aceeaşi localitate.

Deşi are doar 32 de ani, preotul Mihai Chiriloaei a dus deja la capăt o misiune importantă, supravegherea construirii unei biserici greco-catolice şi a unei case parohiale în localitatea Halmăşd, judeţul Sălaj, unde a fost preot vreme de aproape 5 ani.

S-a întors acasă însă acum un an, pentru a porni o altă misiune, deloc mai uşoară ca prima.

„Pentru un preot nu e bine să fie nimic uşor. Nici lui Hristos nu i-a fost uşor ”, replică preotul cu cea mai autentică normalitate.

Gândurile pentru anii care vin nu au nimic spectaculos, ci doar intenţia de a intra în aceeaşi normalitate în care trebuie să trăiască o comunitate creştină ce a continuat să existe şi la aproape 70 de ani după ce a căzut victimă unui jalnic abuz politic.

„Ne propunem la Suceava doar lucruri mici. Cred că aşa este cel mai bine, să te bucuri de lucrurile mici şi să mergi înainte. Important este ca în jurul meu să se formeze o comunitate greco-catolică pe care să ne putem baza pentru un program liturgic, şi atât cât ne permite timpul să celebrăm în continuare, acolo unde suntem găzduiţi acum, în biserica romano-catolică. O dorinţă foarte mare ar fi să avem un locaş specific ritului nostru, în Suceava, şi pentru asta am luat deja legătura cu cei învestiţi de Dumnezeu cu putere să ne sprijine cu o bucată de teren pentru a putea ridica unul. Vrem doar o bisericuţă mică, dar care să fie a noastră. Acum celebrăm liturghiile în Biserica romano-catolică „Sf. Nepomuk”, care are însă o largă activitate liturgică. Nu există cuvinte de mulţumire pentru această bună-voinţă arătată de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi şi preotul Decan de Bucovina, Iosif Păuleţ, dar o biserică, una mică, doar a noastră, este cea mai mare dorinţă pe care o putem avea. Am ştiut că vin la greu, şi chiar dacă eu voi avea o misiune de sacrificiu poate, o fac cu bucurie şi cu răbdare, sperând că într-o zi, peste câţiva ani, va exista parohie greco-catolică şi în Suceava” a declarat preotul Chiriloaei.

În municipiul Suceava există încă destui credincioşi greco-catolici, chiar dacă aici nu a existat parohie de 67 de ani. La ultimul recensământ s-au declarat greco-catolici peste 100 de suceveni.

Credincioşii greco-catolici petrec Paştele odată cu cei ortodocşi

Greco-catolicii celebrează Floriile, Săptămâna Patimilor şi Paştele odată cu credincioşii ortodocşi.

Cele mai importante liturghii din Săptămâna Patimilor vor fi Calea Crucii, miercuri de la ora 19, Deniile mari cu cele 12 Evanghelii ale Patimilor, joi, de la aceeaşi oră, iar vineri, tot de la ora 19, Prohodul Domnului.

Liturghia de Paşti va începe sâmbătă, de la ora 23.30.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: