Ridicarea gunoiului din Suceava, rezolvată pe muchie

> Neorganizând licitaţia la timp şi riscând să rămână fără operator de salubritate, autorităţile locale au hotărât atribuirea serviciului prin negociere directă, pe o perioadă de minim două luni > În ciuda faptului că este viceprimar şi are atribuţii pe latura de salubritate, Ovidiu Doroftei a acuzat executivul de inacţiune, punând demersul sub semnul „ilegalităţii”

 În ultima şedinţă, CL a supus dezbaterilor proiectul de hotărâre privind aprobarea negocierii fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare pentru desfăşurarea activităţii serviciului public de salubritate menajeră din municipiul Suceava. Urgenţa vine pe fondul expirării, pe 17 aprilie 2015, a contractului de concesionare în curs a serviciului, procedura pentru noua delegare a acestuia fiind mult întârziată. Autorităţile locale se justifică prin aceea că elaborarea studiului de fezabilitate şi a caietului de sarcini a necesitat un volum mare de muncă, mai ales că a trebuit să fie identificate cel 145 de amplasamente pentru amenajarea platformelor subterane de deşeuri şi întocmite planurile de situaţii aferente.

„Toate acestea au dus la întârzierea proiectului de hotărâre privind delegarea serviciului public de salubritate stradală, studiului de oportunitate, caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiei publice deschise, contractului de delegare, precum şi a publicării întregii documentaţii în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)” se arată în raportul la proiectul de hotărâre, în care se mai precizează că, deoarece activitatea de salubritate nu poate fi întreruptă, în aceste condiţii „este necesară încredinţarea acesteia unui operator, în condiţiile legii, respectiv prin negociere publică fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”. Pe de altă parte, prevederile legale în vigoare stipulează că prelungirea contractului de salubritate se poate face doar cu 6 luni înainte se expirarea acestuia, de aceea, de pe 18 aprilie, actualul operator, Rosal Grup Bucureşti, nu se mai poate ocupa de adunarea şi transportul în rampă a deşeurilor. Consilierul local PNL Ovidiu Doroftei a criticat faptul că procedura licitaţiei nu a fost declanşată din timp, astfel încât să nu se ajungă în situaţia de faţă. În ciuda faptului că este viceprimar şi are atribuţii pe latura de salubritate, invocând inacţiunea, Doroftei a pus demersul executivului sub semnul „ilegalităţii”.

Deoarece legea impune ca procedura negocierii directe să se desfăşoare cu minim trei participanţi, invitate să participe vor fi toate firmele care au cumpărat caiete de sarcini pentru licitaţia de delegare a serviciului de salubritate stradală, activitate adjudecată în toamna anului trecut de Diasil Service. În cele din urmă, prevalându-se de faptul că deşeurile trebuie obligatoriu ridicate din oraş, consilierii au dat vot favorabil proiectului de hotărâre.

Reamintim că, în şedinţa ordinară de la finele lunii martie, deliberativul a aprobat delegarea gestiunii prin concesionare a serviciului public de salubritate menajeră, studiul de fundamentare, caietul de sarcini şi contractul de delegare aferente.

Noul contract se va parafa pe o perioadă de 12 ani, cel vechi, semnat de Primărie cu Rosal Grup Bucureşti, expirând după 8 ani de desfăşurare. Conform caietului de sarcini, noul operator se obligă la amenajarea, în două etape, a minim 145 de platforme subterane de colectare a deşeurilor menajere. De asemenea, se obligă şi la construirea a 30 de puncte supraterane de colectare a deşeurilor reciclabile pentru populaţie, plasate în zonele aglomerate şi cele comerciale. Totodată, în termen de 6 luni de la semnarea contractului de concesiune, va fi achiziţionată o instalaţie pentru procesarea deşeurilor vegetale şi lemnoase colectate în aria administrativă a municipiului Suceava. Nu în cele din urmă, vor fi montate 500 de noi coşuri de gunoi stradale şi va fi amenajat un loc de joacă pentru copii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: