Se caută soluţii pentru mai multe proiecte

Un număr de 16 consilieri judeţeni PNL au semnat pentru convocarea unei şedinţe extraordinare a CJ Suceava în data de 2 aprilie în care să se discute mai multe proiecte importante ale judeţului care ridică probleme fie în ceea ce priveşte finanţarea, fie implementarea.

La şedinţă ar urma să fie invitaţi parlamentarii de Suceava şi primarii din judeţ.

Liderul grupului PNL din CJ Suceava, Vasile Ilie, a anunţat, luni, în finalul şedinţei CJ Suceava, că sunt 16 semnături pentru convocarea şedinţei extraordinare în care să se discute teme esenţiale pentru judeţ, cum ar fi identificarea unei soluţii ca în cazul a 61 de localităţi care sunt incluse în proiectul „Utilităţi şi mediu” şi care trebuie să achite ratele la creditul de 86,3 milioane de euro să nu li se blocheze conturile, să fie analizat stadiul proiectului de înfiinţare a două depozite de deşeuri, care este în întârziere şi grevează bugetele localităţilor care trebuie să trimită deşeurile în alte judeţe, dar şi problemele legate de finalizarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului Suceava şi în legătură cu păşunile din judeţ.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat că problema păşunilor din judeţ nu este de competenţa Consiliului Judeţean, iar că la Aeroportul Suceava sunt lucrările în derulare.

El a explicat că în cazul depozitelor de deşeuri urmează să fie efectuate probe microbiologice la unul dintre acestea, cel din apropierea Sucevei, din comuna Moara, iar apoi să fie dat în folosinţă, în timp ce la depozitul din zona de munte se vor relua lucrările după ce stratul de zăpadă se va topi.

Totodată, Nechifor crede că o discuţie privind acest proiect judeţean este benefică şi că poate aşa înţeleg şi primarii să achite cofinanţarea la acest proiect european.

În ceea ce priveşte situaţia generată de creditul pe care trebuie să-l achite 61 de localităţi soluţia ar fi fondul de risc, urmând ca apoi să se facă decontarea.

El a mai arătat că va trebui analizat dacă Guvernul va susţine financiar acest proiect.

Nechifor a recunoscut că majoritatea localităţilor implicate în proiect nu au beneficiat de aceste investiţii, arătând că, deşi s­a trecut cu conducta magistrală de gaze naturale prin aceste localităţi, nu s­au executat şi lucrări de distribuţie în plan local.

La fel, în cazul centralelor termice, doar cea din Rădăuţi este viabilă, cele din Gura Humorului şi Siret fiind închise, iar cea din Câmpulung Moldovenesc nu a fost folosită.

El consideră însă că creditul trebuie rambursat pentru că banii au fost cheltuiţi, iar lucrările au fost executate.

Totodată, Nechifor susţine că centrala din Vatra Dornei, construită prin amintitul proiect, ar fi rentabilă, dar că mai întâi trebuie ca Transgaz să aducă magistrala de gaze naturale la Vatra Dornei.

Situaţia privind acest proiect a devenit presantă pentru autorităţi după ce primăria Câmpulung Moldovenesc a fost executată silit de ANAF, care a încasat 2,5 milioane de lei din conturile municipalităţii pentru plata ratei la credit.

Primarul Mihăiţă Negură susţine că este de neacceptat ca în situaţia în care municipiul nu beneficiază şi nu va beneficia de centrala termică ce a fost construită cu peste 13 milioane de euro, să fie afectat de acest credit.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI