Prof. univ. dr. Maria Payeras Grau, Doctor Honoris Causa al USV

> Cea mai înaltă distincţie academică pentru cei 30 de ani dedicaţi carierei didactice şi literaturii spaniole

DSCN9547Prof. univ. dr. Maria Payeras Grau, de la Universitatea din Insulele Baleare, Palma de Mallorca (Spania), a primit ieri cea mai înaltă distincţie academică din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, titlul Doctor Honoris Causa, în semn de recunoaştere a întregii sale activităţi depuse în slujba literaturii spaniole, dar şi pentru cooperarea cu universitatea suceveană.

Comisia de acordare a titlului a fost prezidată de rectorul USV, prof. univ. dr. Valentin Popa, care a rostit Laudatio, iar dintre membrii acestei comisii în prezidiul festivităţii de ieri au fost prezenţi prof. univ. dr. Francisco José Díaz de Castro, de la Universitatea Palma de Mallorca, prorectorul cu activitatea didactică la USV, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, preşedintele Senatului USV, prof. univ. dr. ing. Liviu Popescu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, conf. univ. dr. Luminiţa-Elena Turcu.

Treizeci de ani în slujba literaturii spaniole şi a recunoaşterii valorii unor poeţi uitaţi

DSCN9548Maria Payeras Grau s-a născut la de 18 iulie 1959 la Inca (Mallorca, Insulele Baleare). Este autoare unică a şase monografii, a peste 150 de articole publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale – Elveţia, Franţa, Italia, România, Argentina, Brazilia, Statele Unite ale Americii). A coordonat nouă volume de eseuri academice şi de antologii poetice, precum şi o ediţie critică. Din septembrie 1982 până în octombrie 1983, Maria Payeras Grau şi-a desfăşurat activitatea didactică la Trent University din Canada, iar din 1983 până în prezent predă la Universitatea din Insulele Baleare, în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Litere. A fost preocupată de poeţii spanioli ai generaţiei ’50, de poezia creată de femei în literatura spaniolă şi a pledat pentru recunoaşterea valorii acestor poeţi, ei generându-i subiecte asupra cărora s-a oprit şi în cadrul conferinţelor susţinute la Universitatea Suceava, pe parcursul celor mai bine de zece ani de colaborare.

A avut o „contribuţie fundamentală” la istoria criticii poeziei spaniole.

Pana de curent provocată de lucrările din zonă a întârziat cu mai bine de jumătate de oră festivitatea de la Universitate, dar lipsa luminii nu a ştirbit cu nimic frumuseţea limbii spaniole etalate de dr. Maria Payeras Grau, în prezentarea sa relevându-ne, încă o dată, apropierea de limba noastră. Ea a vorbit despre sprijinul familiei sale, al tatălui său, în cariera dedicată literaturii spaniole, despre cărţile care au influenţat-o, care formează biblioteca ce ocupă un spaţiu consistent din casa familiei, despre evoluţia universităţii spaniole, despre cadrele didactice care i-au marcat studenţia, printre care prof. Francesco de Castro, pe care-l consideră mentorul său, despre activitatea sa de cercetare literară şi publicistică.

La final, în limba română, prof. Grau a spus că „nu e de conceput o lume fără cuvinte”, mulţumind pentru generozitatea cu care i-a fost acordată distincţia.

Curentul electric avea să revină în aula de la USV imediat după încheierea discursului profesoarei spaniole, dar numai pentru câteva secunde, suficient pentru ca festivitatea să se încheie în hohotele de râs ale celor prezenţi…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: