FNGCIMM SA a acordat în anul 2014 garanţii ce au susţinut credite în valoare de peste 9,4 miliarde lei

FNGCIMM SA a continuat în anul 2014 să-şi îmbunătăţească eficienţa şi capacitatea de susţinere a pieţei creditării, alocând resurse importante atât pentru derularea activităţii de garantare dedicată IMM-urilor, cât şi pentru implementarea programelor guvernamentale de garantare.

Volumul garanţiilor acordate de FNGCIMM în anul 2014 a fost de circa 6,5 miliarde lei, iar valoarea creditelor susţinute de peste 9,4 miliarde lei.

Numărul total de garanţii acordate de FNGCIMM în anul 2014 a fost de 35.570, în valoare totală de 6.455 milioane lei, cu o medie lunară de acordare de circa 3000 de garanţii. Soldul total la data de 31.12.2014 al garanţiilor emise de FNGCIMM este în sumă de peste 15,1 miliarde lei.

Ponderea valorică a garanţiilor acordate în 2014 pentru finanţarea investiţiilor a fost de 11,5% din total volum garanţii, în timp ce ponderea garanţiilor pentru finanţarea capitalului de lucru a reprezentat 88,5% din totalul garanţiilor acordate.

Aceste date relevă aceeaşi tendinţă ce se manifestă şi pe piaţa creditării, respectiv menţinerea în rândul IMM-urilor a preferinţei pentru garanţiile acordate pentru creditele ce finanţează capital de lucru, comparativ cu cele pentru investiţii, determinată, cel mai probabil, de lipsa de apetit pentru risc a băncilor, dar şi de lipsa încrederii agenţilor economici în asumarea de riscuri pentru demararea proiectelor de investiţii.

FNGCIMM a continuat misiunea sa principală de susţinere a IMM-rilor, acordând acestora peste 8.400 garanţii, cu o valoare garantată de peste 2,5 miliarde lei, în timp ce volumul creditelor susţinute a depăşit valoarea de 4,2 miliarde lei, rezultând o valoare medie a creditului garantat de circa 500 mii lei şi o valoare a garanţiei medii de aproximativ 300 mii lei.

Garanţiile au fost accesate în proporţie de 50% de întreprinderile mici, urmate de întreprinderile medii, cu 26%, microîntreprinderile având o pondere de 24%. În decursul anului 2014, peste 60% din numărul de contracte de garantare emise de FNGCIMM au înregistrat o valoare la acordare mai mică de 50 mii euro.

Evaluăm impactul social al garanţiilor acordate în 2014 prin accesarea de către IMM-uri a produselor noastre, contribuind, astfel, la menţinerea a circa 120.000 de locuri de muncă.

Distribuţia garanţiilor acordate IMM în funcţie de domeniul de activitate al finanţării garantate relevă un apetit mai mare al companiilor din comerţ, cu un volum de 45% din total (garanţii în valoare de 1.137 milioane lei), urmate de cele din industrie – 20% (502 mil lei), servicii – 15% (379 milioane lei), construcţii – 12% (293 milioane lei) şi agricultură – 8% (199 milioane lei).

Din perspectiva acordării de garanţii din surse primite în administrare de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, FNGCIMM a emis în anul 2014 un număr de 617 garanţii în valoare totală de peste 809 milioane lei, din care 598 de garanţii au fost acordate unităţilor administrativ-teritoriale, iar 19 garanţii au fost accesate de IMM din sectorul agricol.

În ceea ce priveşte derularea programului Prima Casă, rezultatele anului 2014 consemnează acordarea a aproximativ 26.650 garanţii, cu un volum de garantare de circa 2,2 miliarde lei, pentru finanţări accesate în valoare de peste 4,3 miliarde lei, cu o valoare medie a finanţării de circa 161.500 lei.

Procesul de curăţare a bilanţurilor operat de sistemul bancar, prin scoaterea creditelor neperformante în afara bilanţurilor, a avut un impact semnificativ asupra activităţii FNGCIMM, generând în 2014, faţă de 2013, o creştere cu 45% a valorii cererilor de plată solicitate de bănci. Rata cererilor de plată calculată la soldul garanţiilor a înregistrat la sfârşitul anului 2014 o creştere cu 60%, faţă de rata înregistrată la sfârşitul anului 2013.

În anul 2014, FNGCIMM şi-a majorat provizioanele specifice de risc pentru garanţiile plătite, rata de acoperire cu provizioane a plăţilor ajungând la 94% la sfârşitul anului 2014, faţă de 67% cât era anul precedent.

Anul 2014 a însemnat totodată punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi a României în urma controlului efectuat la Fond la sfârşitul anului 2012, măsuri care au devenit executorii în luna octombrie 2014 şi care au presupus inclusiv iniţierea de demersuri în instanţă pentru recuperarea de la salariaţi a unor prime acordate, cu încălcarea legii, în anii 2010 şi 2011.

În condiţiile dificile de finanţare a IMM-urilor, a riscurilor mari din activitatea de creditare din cauza persistenţei efectelor crizei financiare şi a modificărilor în strategia finanţatorilor sub impactul noului cadru de reglementare bancară al UE, FNGCIMM închide anul 2014 cu venituri operaţionale în valoare de 179,2 milioane lei şi cu un rezultat al exerciţiului financiar de 11,1 milioane lei.

În anul 2015 FNGCIMM îşi propune intensificarea colaborării cu autorităţile guvernamentale pentru implementarea optimă a instrumentelor financiare de tip garanţii ce vor fi finanţate în cadrul programelor operaţionale 2014-2020. Astfel, la sfârşitul lunii octombrie 2014, Guvernul României a aprobat un Memorandum privind desemnarea FNGCIMM ca organism de implementare pentru Instrumentele Financiare de tip garanţii finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020. De asemenea, Fondul va susţine accesul la credite pentru cofinanţare, necesare beneficiarilor măsurilor aferente noilor Programe Operaţionale, ce urmează a fi lansate în anul 2015.

O altă axă prioritară a activităţii FNGCIMM în anul 2015 va urmări dezvoltarea unor noi produse de garantare în colaborare cu instituţiile financiare partenere, cu focalizare pe cerinţele specifice ale unor categorii de IMM-uri, în special a întreprinderilor noi şi a celor tinere, aflate în prima etapă de dezvoltare.

În perioada imediat următoare, FNGCIMM este pregătit să demareze acordarea de garanţii în cadrul programului Prima Maşină, program care sperăm să aibă acelaşi succes ca şi cel avut de Prima Casă.

De asemenea, suntem în curs de negociere şi definitivare, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor, a unei noi Convenţii-cadru plafon de garantare care răspunde, pe de o parte, solicitărilor finanţatorilor cu privire la clarificarea şi detalierea anumitor aspecte menite a uşura verificarea eligibilităţii beneficiarilor şi întocmirea dosarului de plată, iar pe de altă parte introduce elemente de analiză menite să reducă riscul FNGCIMM la acordarea garanţiilor şi să fluidizeze procesul de analiză şi soluţionare a cererilor de garantare şi a celor de plată la nivelul FNGCIMM.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI