Şeful statului român, Klaus Iohannis, în vizită oficială în Ucraina

iohannnis-porosenkoPreşedintele Klaus Iohannis a efectuat, ieri, o vizită oficială în Ucraina. Din delegaţia care l-a însoţit pe şeful statului în vizita oficială în Ucraina au făcut parte şi consilierii prezidenţiali Tatiana Niculescu Bran, purtător de cuvânt al preşedintelui, Dan Mihalache, Ion Oprişor, Leonard Orban, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE, Daniel Ioniţă.

Preşedintele Iohannis a început vizita oficială în Ucraina cu vizitarea Monumentului Victimelor Holodomorului şi participarea la un moment solemn în Piaţa Independenţei (Maidan). Ulterior, el a fost primit în cadrul unei ceremonii oficiale la sediul Administraţiei Prezidenţiale de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, cu care a avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii.

De asemenea, a participat la un dejun oficial oferit de omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, după care a avut convorbiri cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman, şi cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

„Am dorit prin prezenţa mea la Kiev să reafirm voinţa de aprofundare a relaţiilor noastre şi sprijinul ferm al României pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. Atât dl preşedinte Poroşenko, cât şi eu am apreciat cooperarea româno-ucraineană ca fiind una solidă. România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei şi să împărtăşească experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO”, a spus Iohannis, la Kiev, după întâlnirea cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

El a arătat că discuţiile cu omologul său ucrainean au vizat continuarea proceselor de reformă internă, în special prin consolidarea democraţiei şi a statului de drept. „În acest demers pornim de la un angajament comun, o relaţie de bună vecinătate şi o regiune sigură şi prosperă. O asemenea evoluţie este benefică cetăţenilor Ucrainei şi întregii regiuni consolidând stabilitatea în această parte a Europei. Considerăm că, atunci când există voinţă politică dublată de o preocupare reală şi sinceră pentru o bună şi transparentă informare a cetăţenilor noştri, provocările pot deveni oportunităţi”, a adăugat şeful statului.

El a reafirmat susţinerea României pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. „Aceasta este evidentă nu numai la nivelul autorităţilor, ci şi al societăţii şi opiniei publice din România. Asumarea României a rolului de naţiune lider al fondului NATO de sprijin în domeniul combaterii ameninţărilor cibernetice este doar un exemplu în acest sens”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că a convenit cu omologul său român, Klaus Iohannis, să facă tot ce le stă în putinţă astfel încât Transnistria să fie „reintegrată” în Republica Moldova. „Am discutat referitor la situaţia de securitate din bazinul Mării Negre şi situaţia din Republica Moldova, în speţă, regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Am convenit să facem tot ce ne stă în putere (…) ca în viitor regiunea transnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc”, a spus Poroşenko în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Iohannis.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI