PSD Suceava 2020

Eseurile lui Claude Karnoouh:

„Scrieri de natură să deranjeze, să creeze disconfort”

„O personalitate de seamă a gândirii social-politice contemporane, antropolog şi sociolog, binecunoscut în România, de care este legat printr-o experienţă de patru decenii, un prieten statornic al ţării noastre (în care a şi locuit câtă vreme a fost profesor la universităţile din Cluj-Napoca şi Bucureşti)”…, în astfel de termeni l-a prezentat recent, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Sorin-Tudor Maxim pe profesorul francez Claude Karnoouh, cu prilejul lansării recentului său volum intitulat „Raport asupra postcomunismului şi alte eseuri incorecte politic” (Alexandria Publishing House, 2015); aşadar o carte de eseuri, înglobând inclusiv „experienţe româneşti”. Texte ce transmit „o perspectivă iconoclastă şi incomodă asupra devenirii societăţii contemporane” şi, totodată, pun în discuţie aspecte de actualitate, acestea constituind „teme care nu pot lăsa pe nimeni indiferent” (după cum scrie prefaţatorul, universitarul clujean Aurel Codoban). Este vorba, a subliniat Sorin-Tudor Maxim, despre „scrieri de natură să deranjeze, să creeze disconfort”, dar care, astfel, sunt menite să enunţe „responsabilitatea socială”; scrieri semnate de „un gânditor marxist de inspiraţie heideggeriană”, de un „intelectual erudit şi radical”.

La rândul său, prof. univ. dr. Florin Pintescu a vorbit despre „şansa fabuloasă” ca la USV să se afle, în mai puţin de un an, John Perkins (celebru economist american venit la Suceava în septembrie 2014) şi Claude Karnoouh, pe recentul oaspete portretizându-l drept „spirit viu, enciclopedic, erudit”, cu o „poziţie lucidă şi critică” ce, printre altele, acuză „un capitalism mai curând financiar-bancar decât productiv”, „raporturile de subordonare economică şi geopolitică ale Uniunii Europene faţă de Statele Unite ale Amercii”, printre altele autorul fiind de părere că perioada pe care o parcurge România „seamănă izbitor” cu cea a României interbelice sau că Roşia Montană „face parte dintr-un fenomen planetar, în care nu este vorba despre altceva decât despre exploatarea resurselor”.

Prezentându-se (spre comparaţie…) în calitate de „om de dreapta (în sens britanic)”, prof. univ. dr. Daniel Şandru (universitar ieşean şi sucevean totodată) a vorbit despre „Raport asupra postcomunismului şi alte eseuri incorecte politic” precizând că este o „opera aperta” (în accepţiunea dată de Umberto Eco) publicată în spaţiul românesc „profund maniheist” (altfel spus, fără alte nuanţe între categoriile stricte de bine şi rău – n.n.), într-un context „defavorabil”, deoarece „mainstreamul românesc este de dreapta”. La rândul său, a părut de acord că „mitul interbelicului imaculat” şi „amnezia naţională” cu privire la perioada interbelică trebuie privite coroziv, spre o atentă reevaluare. Printre altele, pe autor l-a apreciat ca fiind „un francez care se manifestă ca un român” şi a anunţat un viitor număr special al revistei pe care o conduce, „Timpul”, cu opinii despre stânga şi dreapta românească, opinii dintre care nu vor lipsi cele ale lui Claude Karnoouh.

În ce ne priveşte, mai adăugăm aici că, în cadrul evenimentului de la USV, „vecinătatea” (inclusiv în sensul că au stat alături) dintre Claude Karnoouh şi Daniel Şandru a generat un scurt, dar intens (deşi pe alocuri numai implicit) spectacol de idei – multe opuse, altele congruente, câteva similare – de natură să confirme că, deşi stânga şi dreapta nu sunt săbii care să intre într-o aceeaşi teacă, persoane erudite, raţionale şi ponderate pot dialoga cu maximă eleganţă despre ele. Dacă pricepem bine, la un asemenea nivel pot ajunge (doar…) discuţiile intelectuale şi specializate despre politică; mult diferite de cele ale inşilor mult mai cunoscuşi publicului larg care (spun că) fac politică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: