Ieri, la USV şi în mai multe oraşe din ţară

Picnic poetic în spirit francofon

DSCN9457Studenţi de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii Suceava, elevi şi alte persoane interesate de spiritualitatea francofonă s-au reunit ieri, la prânz, la un „picnic poetic”, în parcul din faţa USV. Evenimentul s-a desfăşurat, concomitent, în 25 de oraşe ale României, având rostul de a reuni tinerii francofoni români cu personalităţile din lumea diplomatică, instituţională şi de afaceri, pentru un schimb de idei şi promovarea plurilingvismului. Întâlnirea s-a numit „Picnic poetic #Haikunoi2015”, fiind pusă aşadar sub semnul haikuului.

Coşuri cu mere, croasante şi plăcinte, bomboane Carambar, un evantai uriaş, baloane şi pancarte, toate acestea au constituit „recuzita” care i-a ajutat pe studenţi să petreacă clipe relaxate, creând haiku-uri în limba franceză şi copiindu-le pe un evantai uriaş, pe baloane sau pe bucăţele de hârtie colorată.

„Toţi elevii şi studenţii vor folosi limba franceză pentru a-şi exprima sentimentele şi gândurile, iar modul de prezentare va fi haiku, genul poetic cel mai scurt din lume. Ei nu vor trebui să spună exact ce gândesc, ci să sugereze; aşa cum aşezi un pliculeţ de ceai într-o cană cu apă, simţi parfumul, vezi culoarea şi aştepţi să-şi elibereze toată aroma, aşa să facă şi ei, iar cititorul să descopere în haiku toată frumuseţea, uimirea, bogăţia şi emoţia pe care le transmite” a explicat lector univ. dr. Camelia Biholaru, care a coordonat evenimentul alături de prodecanul Facultăţii de Litere, conf. univ. dr. Simona Manolache.

Camelia Biholaru a mai spus că s-a folosit evantaiul ca suport pentru haiku după modelul lui Paul Claudel, fost ambasador în Japonia, cel care „a scris nişte haikuuri foarte cunoscute în Franţa” şi care pentru prima sa culegere de haikuuri a folosit un evantai.

Cele mai bune texte vor fi selectate şi publicate într-o culegere

Evenimentul a fost iniţiat de Institutul Francez, Ambasada Franţei la Bucureşti şi toate organismele româneşti ale francofoniei. Au participat studenţi din toţi anii de la Facultatea de Litere şi Ştiinţele Comunicării, masteranzi şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” şi Liceul cu Program Sportiv.

Momentul-cheie al acestei prime ediţii a manifestării a fost marcat prin publicarea de haikuuri în limba franceză pe reţelele de socializare (ieri, între orele 12 şi 15); urma ca toţi participanţii să-şi publice poeziile pe paginile personale de Facebook, folosind hash-tagul #haikunoi2015. Cele mai bune haikuuri vor fi selectate şi publicate într-o culegere care va fi lansată în iunie la Institutul Francez din Bucureşti.

Haikuul este o poezie cu formă fixă, tradiţional japoneză, alcătuită din cuvinte ce însumează 17 silabe, repartizate pe 3 „versuri” conţinând, în ordine, 5, 7, 5 silabe. Un haiku trebuie să conţină cel puţin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul în care acesta a fost scris; subiectele se referă la natură, plante, flori, insecte etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: