PSD Suceava 2020

Echinocţiul, „Super Luna” şi Eclipsa

harta-echinoctiulAnul acesta, echinocţiul de primăvară va avea loc în dimineaţa zilei de 21 martie, la ora 0 şi 45 de minute. La echinocţiu, Soarele, în mişcarea sa aparentă pe ecliptică, trece din emisfera sudică în emisfera nordică a cerului şi, astfel, începe primăvara astronomică.

La echinocţiu ziua este egală cu noaptea pe toată suprafaţa Pământului. Acum, la Ecuator, la amiază, Soarele se vede deasupra capului, iar dincolo de Cercul Polar de Nord începe ziua polară de şase luni, în vreme ce dincolo de Cercul Polar de Sud se instalează noaptea polară de şase luni.

Echinocţiul de primăvară din acest an este precedat de alte două evenimente astronomice.

Pe 19 martie, la ora 11, va avea loc un fenomen astronomic numit „Super Luna”. Acesta constă în suprapunerea fazei de Lună Plină sau Lună Nouă, cu poziţia Lunii la perigeu – distanţa cea mai mică faţă de Pământ (acum, 357.583 km). Fenomenul nu este o raritate, se produce de 4-6 ori pe an şi nu are nicio urmare deosebită, aşa cum se spune prin unele articole de senzaţie. Noţiunea de „Super Lună” a fost introdusă de Richard Nolle, în 1979.

Pe 20 martie, va avea loc o eclipsă totală de Soare.

Eclipsa va începe la 9h 13m UT, la cca. 700 km sud de Groenlada, apoi se îndreaptă spre nord şi se termină chiar la Polul Nord, la 10h 18m UT (reamintim că UT reprezintă timpul universal care este în urmă cu două ore faţă de Timpul Legal Român). Banda de totalitate este relativ scurtă, doar 5800 km, dar lăţimea este mare, 406-487km, acoperind 0,51% din suprafaţa terestră. Maximul eclipsei se va produce la 9h 46m 47s UT, va dura 2 minute 47 secunde şi se va observa de pe mare, la 260 km nord de Insulele Feroe. De fapt, singurele zone de uscat traversate de banda de totalitate sunt Insulele Feroe şi Arhipelagul Svarlbad. Eclipsa se vede ca eclipsă parţială în nordul Africii, Europa şi nordul Asiei.

În harta alăturată este redată mărimea eclipsei în diferite locuri din Europa.

În ţara noastră, eclipsa va avea magnitudinea cca. 0,63 în zona nord-vestică şi cca. 0,43 în zona sud-estică.

La Suceava, eclipsa va începe la 10h 56m 52s şi se va termina la 13h 8m şi 44s. În maximul eclipsei, care va avea loc la 11h 59m 22s , Soarele va fi acoperit în proporţie de 59 %.

Pentru observarea eclipsei există mai multe metode.

Prima posibilitate este prin proiecţie. Cea mai simplă proiecţie se poate produce printr-o gaură realizată cu un cui într-un ecran de carton. Ţinând ecranul în mână, jos, în umbra acestuia, pe o foaie albă, se vede imaginea Soarelui eclipsat.

O proiecţie mai bună se poate face cu ajutorul unui binoclu sau a unei lunete pe un ecran alb sau, pur şi simplu, cu o oglindă, îndreptând razele care provin de la Soare pe un perete alb aflat în umbră.

O altă metodă este să privim la Soare cu ochelari speciali pentru eclipsă sau printr-un filtru de sudură nr. 5 sau mai mare.

În trecut se utilizau şi sticle afumate. O sticlă afumată nu este un filtru perfect, însă se poate utiliza pentru scurt timp (câteva secunde), la intervale de cel puţin câteva minute. Cel mai bine este să observăm eclipsa la un centru astronomic, unde se află instrumente prevăzute cu filtre adecvate.

Atenţie: Este absolut interzisă observarea Soarelui cu ochiul liber sau cu instrumente fără filtre, produce orbirea!

Următoarele eclipse de Soare vizibile din ţara noastră sunt: eclipsa parţială (magnitudinea 0,0336) din 21.06 2020 , eclipsa parţială (magnitudinea 0,0697) din 10 iunie 2021 şi eclipsa parţială (magnitudinea 0,5077) din 25 octombrie 2022.

Mai multe informaţii despre eclipsele de Soare putem obţine accesând pe internet cuvintele-cheie „nasa solar eclipse”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: