PSD Suceava 2020

Dimitrie Olenici: „Eclipsele. De când Lumea, Soarele şi Luna”

scan-carte-olenici0001> O carte care vine în întâmpinarea eclipsei parţiale de Soare de la 20 martie 2015

„Cartea de faţă, dedicată eclipselor, este scrisă de un împătimit al astronomiei. Dar nu numai că este împătimit, a şi lucrat şi a depus eforturi «astronomice» în scopul observării eclipselor şi în scopul diseminării cunoştinţelor de astronomie, ca muzeograf la planetariul din Suceava. Dorinţa şi plăcerea aceasta este veche…” scrie conf. dr. Mircea V. Rusu, de la Facultatea de Fizică din Bucureşti, în „Cuvânt înainte” la volumul „Eclipsele. De când Lumea, Soarele şi Luna” (Horodnic, 2015) de Dimitrie Olenici. Dându-i apoi cuvântul autorului: „Pe mine personal astronomia m-a pasionat încă de mic copil. Nu pot uita când, pe la vârsta de 4-5 ani, tata mă ţinea în braţe şi îmi arăta spre răsărit o cometă a cărei imagine o am şi acum întipărită în minte…”.

În urmă cu mai bine de o lună, între cunoscuţi, vechiul colaborator al cotidianului „Crai nou” Dimitrie Olenici şuguia zâmbind cam aşa: Ce-ar putea face un astronom ieşit la pensie?… Să se uite la stele! Dar pe atunci, cartea aceasta, conţinând informaţii din zeci de ani de studiu şi de cercetare, era gata-gata să iasă; a fost lansată pe 6 martie, la Biblioteca Universităţii sucevene.

dimitrie-oleniciCu peste 220 de pagini ilustrate (fotografii, inclusiv color, dar mai ales desene de specialitate) şi cu o consistentă bibliografie, volumul cercetătorului Dimitrie Olenici cuprinde capitole dedicate istoricului eclipselor; percepţiilor despre eclipse în mitologie, imaginar şi artă; consemnărilor româneşti despre eclipse; surprinderii eclipselor în arta populară şi nu numai (elemente cosmomorfe); despre preocupări româneşti în studiul acestora; despre anticiparea eclipselor în Antichitate; centre astronomice, maşini şi tabele realizate pentru prevederea eclipselor; despre mecanismul producerii eclipselor; mişcările Lunii şi repetarea eclipselor; determinarea condiţiilor de producere a acestor fenomene; despre spectacolul unei eclipse; despre observarea eclipselor de Soare; importanţa ştiinţifică a eclipselor de Lună şi de Soare; o prezentare a observatoarelor astronomice private din România, în care e cuprins, fireşte, Observatorul astronomic Dimitrie Olenici de la Horodnic de Jos (ca şi Poiana astronomică Thomas Goodey de la Comăneşti sau observatorul particular al unui discret Ovidiu din Suceava).

Pe scurt, potrivit conf. dr. Mircea V. Rusu, cartea oferă „informaţii importante de natură practică privind modul în care se observă o eclipsă şi cum poate fi fotografiată”, „meritând să fie prezentă în bibliotecă, la îndemână”. La rândul său, prof. Erika Lucia Suhay (coperta a IV-a) precizează că, „preocupat de misterele eclipselor”, Dimitrie Olenici a devenit un adevărat «vânător de eclipse»”, în acest scop efectuând cercetări inclusiv în Insulele Borneo, Insulele Maldive, China, Turcia, Italia…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: