Siretenii îşi cinstesc valorile

Destul de puţine, după cunoştinţele mele, sunt localităţile bucovinene care se pot mândri cu atâtea personalităţi culturale, sociale şi politice cum oraşul Siret. Probabil şi pentru faptul că această străveche aşezare bucovineană are tradiţii care merg pe firul istoriei până la domnitorul Laţcu Vodă şi chiar mai înainte de el.

Filiala Siret a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina este una din cele mai active ale Societăţii, organizând destul de des, comparativ cu alte filiale de-ale noastre, activităţi culturale în care, printre altele, îşi cinstesc personalităţile cu care se mândresc.

Aşa s-a întâmplat recent când, în sala de şedinţe a Primăriei Siret, denumită „Sala voievozilor”, s-a organizat simpozionul „Teodor Ştefanelli – colegul şi prietenul lui Eminescu”. Manifestarea a fost prilejuită şi de împlinirea în acest an (23 iulie) a 95 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Siretenii_1 Siretenii_2

Prof. Florin Creţu, preşedintele filialei noastre locale, a deschis simpozionul, salutând participanţii şi enumerând personalităţile care s-au născut în Siret, au muncit şi chiar au murit aici. Printre acestea s-a numărat şi Teodor Ştefanelli, născut la 18 august 1849 în Siret şi decedat la 23 iulie 1920, el fiind înmormântat la Fălticeni. A predat apoi conducerea simpozionului dlui prof. Petru Bejinariu, care a prezentat programul manifestării, pe rând dând cuvântul spre a fi prezentate comunicările: „Date biobibliografice despre Teodor Ştefanelli” (prof. Silvestru Pânzariu); „Valoarea lucrărilor lui Ştefanelli” (prof. Gh. Dolinski); „Discursul lui Ştefaneli la acordarea titlului de membru titular al Academiei Române” (prof. Luca Bejinariu); „Amintirile lui Ştefanelli despre Eminescu” (ec. Ion Burciu); „Mărturii de recunoştinţă la Siret faţă de Ştefanelli” (Lica-Narcisa Daniliuc şi Cristina Ciobanu, bibliotecare) şi „Activitatea Societăţii Armonia” (prof. Franz Pieszcoch). Dna Lica-Narcisa Daneliuc a prezentat participanţilor câteva din lucrările lui Ştefanelli, pe care le posedă sau le-a împrumutat de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. Ne-a invitat apoi la sediul bibliotecii orăşeneşti, pentru a vizita expoziţia de carte bucovineană amenajată cu acest prilej.

A fost o activitate culturală interesantă, vorbitorii prezentând informaţii inedite despre viaţa şi activitatea lui Ştefanelli.

Asistenţa a fost formată din membri ai filialei locale, cu vechi stagii de activitate (spre cinstea lor!) şi de un „detaşament” puternic de elevi ai Colegiului „Laţcu Vodă”, din clasele terminale.

Mulţumind pentru participare şi pentru modul responsabil în care au fost întocmite comunicările, dar, mai ales, şi pentru faptul c-a fost respectat timpul alocat fiecărui vorbitor, dl Petru Bejinariu, moderatorul simpozionului, şi-a manifestat îngrijorarea că se face prea puţin pentru păstrarea identităţii noastre sub toate aspectele: naţională, culturală, istorică şi educativă.

Şi de la această manifestare culturală am plecat cu două întrebări la care n-am găsit încă răspunsuri: oraşul nu are autorităţi locale care să participe, măcar prin reprezentanţi, la asemenea manifestări, iar dacă sala se cheamă a voievozilor, unde sunt cele patru busturi de voievozi care tronau maiestuos în această sală?

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: