În plată la Casa de Pensii

Peste 2.000 de contracte de asigurare

La începutul acestui an, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava avea înregistrate 2.059 de contracte de asigurare în plată, se arată într-o informare a instituţiei.

„Casa Judeţeană de Pensii Suceava colectează veniturile persoanelor asigurate prin contracte. Astfel, valoarea totală a contractelor, la sfârşitul anului 2014, a fost de 6,51 de milioane de lei, în creştere faţă de anul 2013, când aceasta s-a ridicat la 5,99 de milioane de lei” se precizează în raportul CJP Suceava.

Conform responsabililor instituţiei, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii, precum şi de asiguratul obligatoriu, interesat să-şi suplimenteze venitul asigurat. Persoana doritoare se va prezenta personal la sediul instituţiei cu actul de identitate, contractul putând fi încheiat şi de un reprezentant al titularului, cu condiţia prezentării unei procuri speciale, în acest sens. Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării, adică de la cea în care persoana interesată sau reprezentantul acesteia a semnat documentul în cauză. Termenul de plată a contribuţiei este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata. Neplata contribuţiei de asigurări sociale la termenul prevăzut în contract generează dobânzi şi penalităţi de întârziere. Asiguratul poate solicita oricând modificarea venitului lunar asigurat, în limitele stabilite de legislaţie. Atât asiguratul, cât şi Casa Judeţeană de Pensii Suceava pot avea iniţiativa rezilierii contractului de asigurare socială. În primul caz, se va depune o cerere la CJP, iar rezilierea se va face de la data înregistrării acesteia. Casa Judeţeană de Pensii Suceava poate avea iniţiativa rezilierii contractului de asigurare socială în situaţia neachitării contribuţiei. Totodată, decesul asiguratului este un alt motiv care duce la rezilierea contractului de asigurare socială.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: