O carte care priveşte două personalităţi bucovinene

– Teofil Sauciuc-Săveanu şi Valerian L. Ciofu –

 

teofil-sauciuc-1O carte despre învăţatul Teofil Sauciuc-Săveanu, prestigioasă personalitate bucovineană, era necesară de multă vreme. Doi inimoşi editori – Cătălin I. Nicolae (de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” – Bucureşti) şi Bogdan P. Niculică (de la Muzeul Bucovinei – Suceava) şi-au concentrat eforturile în a publica succinta monografie dedicată profesorului cernăuţean mai sus amintit.

De fapt, cartea, deşi are o paginaţie restrânsă, cuprinde contribuţiile a cinci autori diferiţi, fiecare secvenţă având semnificaţia ei binevenită. Nu ne propunem să le prezentăm în ordinea inserării lor în volum, ci într-o manieră care să evidenţieze mai clar calităţile acestei noi apariţii editoriale.

Se remarcă, în primul rând, Cuvântul înainte semnat de reputatul arheolog prof. Mircea Babeş. În câteva pagini, autorul afirmă că această carte vine să acopere o lacună a istoriografiei româneşti. O valorificare reînnoită a moştenirii ştiinţifice (în acest caz cea lăsată de profesorul Teofil Sauciuc-Săveanu), este necesară pentru a înţelege tradiţiile arheologiei româneşti, rolul ei în formarea culturii naţionale.

Secvenţa Teofil Sauciuc-Săveanu şi destinul arheologiei româneşti, semnată de editorii volumului mai sus amintiţi, stăruie să releve succint profilul magistrului de la Universitatea din Cernăuţi şi să prezinte lămuriri privind publicarea monografiei dedicate acestuia. Sunt date tehnice necesare receptării structurii complexe a volumului. Tot în paginile acestea introductive, editorii au avut în vedere şi prezentarea autorului monografiei pe care ei o publică. Este vorba de dr. ing. Valerian L. Ciofu, un apreciat inginer şi om de cultură, iubitor de istorie.

Semnificativ în structura cărţii aici prezentate este capitolul intitulat Pro memoria semnat de V.L. Ciofu, autorul monografiei. Sunt apreciabile pagini autobiografice în care se conturează activitatea ştiinţifică, socială şi chiar politică a acestui fiu de seamă al Bucovinei. Inginer recunoscut în ţară şi străinătate, cu rezultate notabile în profesiunea sa, V. Ciofu s-a remarcat şi pe tărâmul cercetării istorice, îndeosebi în domeniul numismaticii, fapt ce a determinat alegerea sa ca vicepreşedinte al „Societăţii Numismatice Române”. Paginile cuprinse în acest capitol sunt revelatoare pentru conturarea personalităţii sale, cea a unui om vertical, care a avut de înfruntat rigorile absurde ale regimului comunist.

În fine, dorim să ne referim la micromonografia dedicată lui Teofil Sauciuc-Săveanu, esenţa acestui volum, semnată de V. Ciofu. Scrierea datează din anul 1984, redactată la centenarul naşterii distinsului profesor cernăuţean, dar atunci nu a putut trece de cenzura vremii. Ea apare acum, cu mici excepţii, în forma care a fost scrisă în acel an. Meticulos, autorul prezintă biografia savantului bucovinean, opera sa ştiinţifică şi activitatea cetăţenească. Textul se încheie cu mai multe anexe, dintre care remarcăm bibliografia, cu cele 84 de lucrări elaborate de Teofil Sauciuc-Săveanu.

Magistrul, cu o îndelungată carieră didactică, s-a remarcat prin cuprinzătoare lucrări de istorie antică, prin studii erudite de epigrafie greacă şi îndeosebi prin ample şi constante săpături arheologice în cetatea greacă de la Mangalia – antica Callatis –, unde a făcut cercetări între 1924 şi 1944. Aceste investigaţii stăruitoare au generat numeroase studii, rapoarte de săpătură preliminare şi o monografie privind vechea cetate pontică finalizată în 1963, ultima rămasă, din păcate, în manuscris şi a cărei publicare ar fi şi acum oportună. Remarcabila activitate ştiinţifică i-a adus profesorului Teofil Sauciuc-Săveanu recunoaşterea naţională şi internaţională, în 1945 fiind ales membru corespondent al Academiei ca şi al altor prestigioase institute de cercetare din străinătate.

Lucrarea lui Valerian Ciofu priveşte şi activitatea cetăţenească a savantului, participarea sa la viaţa politică interbelică, demnităţile sale şi faptul că între 1926 şi 1938 a fost preşedintele organizaţiei PNŢ din Bucovina. Deputat şi apoi senator, Sauciuc-Săveanu s-a manifestat ca om al cetăţii, cu o atitudine profund democratică. Nu a scăpat însă de persecuţiile regimului comunist, fiind încarcerat la Sighet între 1950 şi 1956, fără a fi judecat.

Această carte interesantă se încheie cu un text inedit, semnat de profesorul Sauciuc-Săveanu. O notă demnă de atenţie privind o constatare din timpul cercetărilor sale de la Mangalia, când s-au găsit gropile comune ale celor morţi de holeră în anul 1854, în timpul războiului Crimeei, o pagină tristă din trecutul zbuciumat, dar mai recent, al oraşului de pe ţărmul Mării Negre.

În final, am sublinia varietatea textelor care compun acest volum, fiecare cu ineditul lor. Cei care au îngrijit ediţia de faţă au avut în vedere ca această carte, aici prezentată, să fie dedicată şi aniversării a 130 de ani de la naşterea distinsului arheolog român – Teofil Sauciuc-Săveanu –, volum care presupunem că merită toată atenţia din partea celor iubitori de istorie, celor care doresc să cunoască mai profund viaţa şi operele personalităţilor bucovinene.

Dr. MIRCEA IGNAT

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: