Violenţa naşte violenţă !

Menirea educaţiei este aceea „de a înălţa pe culmi mai nobile de viaţă – omul” (Gentil, G. – „The Reform of Education”). Şcoala are ca sarcină să promoveze încrederea în sine şi dezvoltarea personală a tuturor copiilor, să-i încurajeze în procesul de asimilare a cunoştinţelor şi deprinderilor necesare rolului activ în viaţa economică, culturală şi socială şi să-i pregătească să devină cetăţeni responsabili. Ea nu este doar un loc al transmiterii, construirii, reconstruirii cunoştinţelor ci, înainte de toate, un forum al socializării şi deschiderii către lume.

Violenţa şcolară este un fenomen extrem de complex, cu o determinare multiplă: familială, socială, şcolară, personală şi culturală. Ea se prezintă ca un ansamblu specific de forme de violenţă care se condiţionează reciproc şi au o dinamică specifică: violenţa importată din afara şcolii , dar şi violenţa generată de sistemul şcolar; violenţa adulţilor împotriva elevilor, dar şi violenţa elevilor împotriva profesorilor.

Acest fenomen este greu de evaluat atât la nivel naţional, cât şi la scară mondială. El este greu de estimat, deoarece violenţa fizică poate fi interpretată ca o problema internă, ce trebuie rezolvată prin mijloace proprii şi nu prin apelul la forurile competente.

Violenţa în şcoală este o expresie a violenţei din societate; când violenţa se produce în şcoală, ea conduce şi la alte consecinţe: alături de prejudicii, victimizare, uneori moarte, violenţa din şcoală reduce şansele elevilor de a-şi dezvolta personalitatea pe deplin şi de a dobândi o educaţie de calitate.

În comuna Şcheia a avut loc, în cadrul proiectului educaţional „NU DA”, o activitate având ca subiect violenţa în şcoală. Gazdă a fost Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu”. La activitate au participat elevii claselor V-VIII, părinţi ai elevilor, cadre didactice, dna director Bahrincean Ioana, dna psiholog Rodica Ungureanu şi şeful Postului de Poliţiei Şcheia, dl Bălăcian Gheorghe. Elevii au prezentat în Power Point cauzele şi efectele violenţei în şcoală. De asemenea, ei au împărţit colegilor ecusoane şi au realizat desene care prezintă cazuri de violenţă. Şeful Postului de Poliţiei Şcheia le-a prezentat elevilor câteva aspecte legislative cu privire la violenţa în şcoală, le-a vorbit despre cazuri concrete de violenţă, explicându-le elevilor că violenţa de orice fel trebuie evitată, pentru că ea poate duce la pierderea de vieţi omeneşti şi, implicit, la închisoare pentru cei implicaţi în aceste cazuri.

Elevii au prezentat cazuri concrete de violenţă, la activitate participând unii dintre cei implicaţi în astfel de fapte, care au explicat cauzele care i-au determinat să folosească violenţa. Majoritatea au afirmat că violenţa este întâlnită în familie, fapt care îi determină să o folosească şi ei, din această perspectivă fiind singura posibilitate de a se apăra.

Cadrele didactice şi invitaţii i-au sfătuit pe elevi să renunţe la violenţă pentru că violenţa aduce violenţă. De asemenea, şeful Postului de Poliţiei şi-a luat angajamentul să îi sprijine pe elevii implicaţi în cazuri de violenţă şi să discute cu familiile acestora.

Activităţile dedicate violenţei vor continua la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia pe tot parcursul anului. Ele au ca scop reducerea cazurilor de violenţă în şcoală, pentru că violenţa naşte violenţă.

Prof. CLAUDIA VORNICU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: