Pompierii militari suceveni sărbătoresc, pe 28 februarie, Ziua Protecţiei Civile

ziua-protectiei-civile-foto-2Acum 82 de ani, regele Carol al II-lea a legiferat înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din ţara noastră, prin semnarea Înaltului Decret Regal şi publicarea în Monitorul Oficial al României a Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.

În perioada premergătoare evenimentului din 28 februarie a.c., specialişti ai protecţiei civile ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava au desfăşurat activităţi de informare a populaţiei asupra riscurilor prezente în comunitate şi au popularizat măsurile specifice de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre.

Spre a cunoaşte semnificaţia zilei de 28 februarie, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, pompierii suceveni au făcut invitaţii elevilor din şcolile din judeţ să-i viziteze la sediile subunităţilor ISU din teritoriu.

27 februarie, Ziua porţilor deschise la sediul ISU şi în subunităţile din judeţ

ziua-proetectiei-civile-foto-1Potrivit unui comunicat al ISU Suceava, vineri, 27 februarie, elevii şi tinerii din judeţ sunt aşteptaţi la sediile instituţiei din localităţile Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Solca, Siret şi Vicovu de Sus.

„Cu această ocazie, vizitatorilor le vor fi prezentate mijloacele de primă intervenţie în caz de situaţii de protecţie civilă şi modul de folosire a acestora. De asemenea, vor putea beneficia de informaţii privind riscurile potenţial generatoare de situaţii de urgenţă de la nivelul judeţului, regulile de comportare în situaţii de urgenţă, principalele cauze de incendiu şi modul de prevenire, importanţa educaţiei antiincendiu în familie, dar şi necesitatea supravegherii permanente a copiilor.

Pe timpul acestor activităţi, cadrele Inspecţiei de Prevenire vor distribui pliante, flyere, stickere cu mesajele campaniilor naţionale F.O.C. – „Flăcările omoară copii” şi R.I.S.C. – „Siguranţa nu este un joc de noroc”, dar şi „Nu tremur la cutremur”. Elevii suceveni vor avea ocazia să-l vadă şi pe Olly, câinele de căutare/salvare al pompierilor militari suceveni, specializat în căutarea victimelor rezultate în urma cutremurelor.

Neagoe Basarab, primul „oficial” care a avut grija protejării populaţiei

Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale care cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe şi asigură condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

Domnitorul Neagoe Basarab (1512 – 1521) a fost primul „oficial” care a amintit în istorie despre necesitatea protejării populaţiei; atunci, în caz de război.

În învăţăturile către fiul său Teodosie, îl sfătuieşte pe el şi pe urmaşi ca, în caz de război, populaţia civilă (copii, bătrâni, femei) să fie dusă (protejată prin evacuare) în zone inaccesibile cotropitorilor, în afara zonelor unde urmează să aibă loc luptele.

Grija pentru oamenii din comunităţi s-a perpetuat în timp şi a devenit ceea ce astăzi numim protecţia populaţiei civile şi a valorilor material-spirituale.

„De la înfiinţare şi până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau indiferent ce denumiri a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate” a comunicat ISU Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: