La Chişinău

Despre libertatea de conştiinţă

chisinau-IMG_0005La Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova (AŞM), în sala mică, a avut loc, în ziua de 18 februarie a.c., prezentarea volumului „Jurnalul libertăţii de conştiinţă” care a cuprins materialele Conferinţei ştiinţifice internaţionale „Legislaţie, religie şi libertate. O abordare în contextul globalizării”. Coordonatorii volumului sunt Mihnea Costoiu, Liviu Bogdan Ciucă, Nelu Burcea.

Moderatorul evenimentului a fost dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM. Au luat cuvântul dr. Andrei Moldovan, preşedinte al Asociaţiei Conştiinţă şi Libertate din Republica Moldova, acad. Mihai Cimpoi, Nelu Burcea, preşedinte al Asociaţiei Conştiinţă şi Libertate din România, Florin Raşcu, Camelia Ignătescu, Sergiu Macovei. La manifestare au participat personalităţi din Republica Moldova şi din România. Din ţara noastră a fost prezentă şi o delegaţie din partea Primăriei Dumbrăveni din judeţul Suceava, din care au făcut parte secretarul primăriei, Mihai Chiriac, Mica Chiriac, Dorel Galan, Săvel Lupu, Petru Huţuţui.

În luarea sa de cuvânt, Nelu Burcea a ţinut să vorbească despre faptul că libertatea de conştiinţă este o îndatorire a fiecărui om, iar România are nevoie stringentă de conştiinţă de libertate. Un alt vorbitor, Andrei Moldovanu, a reliefat că astăzi se vorbeşte foarte mult despre libertate, dar se vorbeşte prea puţin despre datorie. A exemplificat cu personalitatea lui Martin Luther King, citând: „Suntem creaţi cu dreptul de a iubi, avem libertatea de a gândi, avem libertatea de a crede”. A ţinut să amintească şi că Dumnezeu nu forţează pe nimeni să creadă în El. „Noi credem că societatea poate fi schimbată. În mijlocul nostru, cu noi se află mai mulţi reprezentanţi ai mai multor credinţe şi acesta este semnul toleranţei confesionale” a mai spus Andrei Moldovanu.

Acad. Mihai Cimpoi, creştin ortodox, a ţinut să sublinieze: „Am salutat ideea acestui dialog. Cred că valorile religioase sunt valori supreme. Trebuie să ne mândrim că am dat un mare istoric al religiilor, pe Mircea Eliade. Şi în religie, şi în filosofie se discută despre dialogul cu celelalte religii. Mihai Eminescu cunoştea multe culturi şi religii. Salut această întrunire a noastră”.

Nelu Burcea a mai vorbit despre problema libertăţii în general şi despre lipsa libertăţii religioase: „Libertatea nu se poate obţine fără iubire, cum nici nu poate exista libertate fără adevăr. Acum avem libertate, dar ne pierdem conştiinţa şi nu ştim cum să ne comportăm în libertate”.

Florin Raşcu a spus: „Este bine să ştim ceea ce gândeşte fratele nostru. Despre libertate se vorbeşte foarte mult. Libertatea ne avantajează pe toţi”.

Conf. univ. dr. Camelia Ignătescu, prodecan la FSEAP, din cadrul Universităţii Suceava, de Administraţie publică şi Drept, a vorbit despre modernizarea legislaţiei în raport cu religia, spunând despre libertate că este un drept recunoscut.

Sergiu Mocanu a afirmat că „Libertatea trebuie privită prin imaginea cărţii «Conştiinţă şi libertate»… Te-ai vrut liber şi ai învăţat să fii rob”.

Secretarul Primăriei Dumbrăveni, Mihai Chiriac, a spus, la rândul său: „Şi pentru că nu vreau să risc prea mult, vă spun că, văzând numele celor care tratează ştiinţific şi dogmatic această temă, am avut mai mult decât curiozitatea de a urmări cu ochi dialectic, dar şi instinct metafizic, creştin, modul de îmbinare a unor planuri ideologice extrem de complexe şi sensibile”. El a mai adus în discuţie numele lui Mircea Eliade şi cel al lui Grigore Vieru.

Asistenţa s-a bucurat de un moment muzical interpretat la vioară de Angela Vişniec.

Moderatorul evenimentului, Vasile Bahnaru, a spus că nimeni nu poate fi îngrădit în a crede sau a nu crede, invocându-l pe Sfântul Augustin: „Iubeşte şi crede”. De asemenea, i-a adus în discuţie pe Mircea Eliade şi Emil Cioran, citând din Cioran: „Oare cum de n-am înţeles cu toţii că nu există fericire mai mare pentru oameni decât să fie puşi să aleagă între bine rău?”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: