Euro se menţine la 4,45 lei

Aversiunea faţă de risc care se făcea simţită pe pieţele financiare a menţinut leul pe o pantă descendentă faţă de principalele valute.

Cursul euro a crescut, în a doua şedinţă consecutivă, de la 4,4498 la 4,4521 lei. Piaţa valutară s-a deschis la 4,4580 lei, nivel apropiat de cel de la închiderea de vineri, care a reprezentat şi maximul zilei. Treptat, cotaţiile au scăzut, minimul atins de euro fiind de 4,45 lei, iar tranzacţiile de la ora 14 se realizau la 4,4480 – 4,4510 lei.

Media dolarului american, care se aprecia în faţa euro, a crescut de la 3,9243 la 3,9378 lei, care reprezintă maximul ultimelor aproape patru săptămâni.

Moneda helvetă, care se aprecia la 1,07 franci/euro, a crescut de la 4,1288 la 4,1440 lei.

Monedele din regiune aveau o evoluţie asemănătoare faţă de euro. Cea poloneză se tranzacţiona între 4,167 şi 4,18 zloţi, iar cea maghiară între 304,8 şi 306,2 forinţi.

Anunţul referitor la faptul că Eurogrupul şi Grecia au ajuns vineri seară la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenţă financiară, care urma să expire la sfârşitul acestui luni, a permis euro să se întărească până la 1,1429 dolari.

Ieri, euro a scăzut de la 1,1395, pe pieţele asiatice, la 1,1296 dolari, pe cele europene. Deprecierea s-a datorat poziţiilor luate de investitori, care aşteptau propunerile concrete pe care urma să le prezinte în seara de luni guvernul de la Atena în privinţa implementării reformelor structurale, precum lupta împotriva fraudei fiscale sau combaterea corupţiei.

Tendinţa euro rămâne însă una de depreciere, în condiţiile în care începând de săptămâna viitoare BCE va demara propriul program de relaxare cantitativă, prin care va injecta lunar 60 de miliarde euro în economia europeană, cel puţin în septembrie viitor. Creşterea lichidităţii va avea ca efect ieftinirea euro care, conform analiştilor, va scădea în acest an către paritatea cu dolarul american.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: