OSCAR 2015

„Birdman” – Cel mai bun film al anului

Gala celei de-a 87-a ediţii a Premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film s-a desfăşurat la Dolby Theater din Los Angeles, după ce invitaţii au defilat, rând pe rând, timp de două ore, pe covorul roşu şi au pozat în faţa sutelor de fotografi acreditaţi la acest eveniment şi a celor peste 700 de fani care au reuşit să obţină un loc în tribuna special amenajată la intrarea în clădire. Maestrul de ceremonii din acest an a fost artistul american Neil Patrick Harris, de 41 de ani, care are deja o bogată experienţă ca prezentator de patru ori a premiilor Tony, cunoscute drept Oscarurile pentru teatru, şi de două ori a premiilor Emmy, care recompensează cele mai remarcabile realizări din domeniul televiziunii.

Alejandro-Gonzalez-Inarritu„Birdman”, al regizorului mexican Alejandro González Inárritu, a câştigat Oscarul pentru „Cel mai bun film al anului” la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, desfăşurată duminică seara, la Los Angeles. Lungmetrajul este o comedie neagră, povestea unui fost star de cinema, devenit celebru prin rolul omului pasăre, „Birdman”, care încearcă să redobândească gloria de odinioară jucând într-un spectacol de teatru de cu totul altă factură decât filmele care l-au propulsat în lumea vedetelor. Pelicula a avut cel mai mare număr de nominalizări, nouă, şi a obţinut cele mai multe premii, patru.

La această categorie au mai fost nominalizate producţiile „American Sniper”, „Boy-hood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything” şi „Whiplash”. Filmul „Birdman” i-a adus cineastului mexican Alejandro G. Inarritu şi Oscarul pentru regie.

Julianne Moore şi-a confirmat statutul de mare favorită şi a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal cu producţia „Still Alice”, în care joacă rolul unei profesoare universitare care este diagnosticată cu maladia Alzheimer. Acesta este primul premiu Oscar primit de Julianne Moore, care a mai fost nominalizată de patru ori.

Actorul britanic Eddie Redmayne a câştigat premiul Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal pentru portretul pe care-l face celebrului astrofizicianului Stephen Hawking în filmul biografic „The Theory of Everything”. Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul în vârstă de 33 de ani, care a mai câştigat cu această interpretare şi un Glob de Aur, un premiu SAG şi unul BAFTA.

Patricia Arquette a câştigat primul său premiu Oscar, cel pentru rol secundar feminin, cu interpretarea unei mame care luptă pentru a-şi creşte cei doi copii în „Boyhood”, conform Reuters. Arquette, 46 de ani, a câştigat numeroase premii cu acest rol şi era marea favorită a categoriei de Oscar pe care a câştigat-o.

J.K. Simmons a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în cadrul celei de-a 87-a Gale a Premiilor Oscar pentru rolul unui profesor de muzică tiranic, în filmul „Whiplash”, de Damien Chazelle.


Lista completă a câştigatorilor din acest an:

Cel mai bun film: „Birdman”, de Alejandro G. Inárritu

Cel mai bun regizor: Alejandro G. Inárritu („Birdman2)

Cel mai bun actor în rol principal: Eddie Redmayne („The Theory of Everything“)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Julianne Moore („Still Alice”)

Cel mai bun actor în rol secundar: J.K Simmons („Whiplash”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Patricia Arquette („Boyhood”)

Cel mai bun film străin: „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Big Hero 6”

Cea mai bună regie artistică: „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Imitation Game” (Graham Moore)

Cel mai bun scenariu original: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” (Alejandro G. Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo)

Cea mai bună imagine: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”

Cel mai bun montaj: „Whiplash”

Cea mai bună coloană sonoră: „The Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat)

Cel mai bun cântec: „Glory” din „Selma”

Cel mai bun montaj de sunet: „American Sniper”

Cel mai bun mixaj de sunet: „Whiplash”

Cele mai bune efecte vizuale: „Interstellar”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „The Grand Budapest Hotel”

Cele mai bune costume: „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Feast”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „The Phone Call”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „CitizenFour”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Crisis Hotline: Veterans Press 1”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: