„Disfuncţionalităţi majore” constatate de Camera de Conturi în judeţul Suceava

> În urma controalelor desfăşurate în 2014, au fost depistate abateri privind gestionarea resurselor publice, nevirarea la buget a obligaţiilor fiscale, precum şi reflectarea nereală a patrimoniului public în situaţiile financiare

În urma acţiunilor de audit financiar efectuate la ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale, în 2014 Camera de Conturi a aplicat 19 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de 28.500 de lei. Astfel, 11 amenzi au fost date pentru încălcarea Legii nr. 273/2007 privind finanţele publice locale, respectiv a prevederilor referitoare la destinaţia precisă şi limitată a cheltuielilor bugetare, cât şi la efectuarea acestora în lipsa aprobării de rigoare. Celelalte opt sancţiuni contravenţionale s-au aplicat pentru nerespectarea normelor legale privind elaborarea şi fundamentarea proiectului de buget propriu, urmărirea modului de realizare a veniturilor, de angajare şi lichidare şi ordonanţare a cheltuielilor.

Conform Raportului privind finanţele publice, în urma controalelor desfăşurate în 2014, Camera de Conturi Suceava a constatat mai multe abateri de la reglementările legale, acestea având ca efect producerea de prejudiciu în gestionarea resurselor publice; nevirarea la buget în totalitate şi la termenele legale a obligaţiilor fiscale, precum şi în ceea ce priveşte reflectarea nereală a patrimoniului public în situaţiile financiare. Remarcat a fost faptul că abaterile de la legalitate şi regularitate privind realizarea veniturilor bugetelor locale şi utilizarea resurselor bugetare se întâlnesc, cu preponderenţă, la ordonatorii principali de credite.

„Neregulile şi abaterile constatate, ca urmare a verificărilor efectuate, pun în evidenţă faptul că există disfuncţionalităţi majore în organizarea şi exercitarea controlului şi auditului intern la nivelul entităţilor verificate, cât şi că, în majoritatea cazurilor, acestea nu funcţionează la un nivel care să asigure gestionarea în condiţii de legalitate, regularitate şi eficienţă a fondurilor patrimoniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale” relevă Raportul privind finanţele publice al Camerei de Conturi Suceava.

Totodată, printre altele, la majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale cadrul organizatoric este adecvat desfăşurării activităţii de previzionare şi realizare a veniturilor bugetare şi de planificare a cheltuielilor în raport cu veniturile estimate, iar, pe de altă parte, pentru activitatea de executarea silită şi de control fiscal nu au fost organizate structuri adecvate, aspect care a avut o influenţă negativă asupra stingerii creanţelor fiscale. Nu în cele din urmă, fundamentarea veniturilor şi cheltuielilor bugetare nu s-a realizat în conformitate cu prevederile legale, existând situaţii de supradimesionare a veniturilor bugetare, dar şi cazuri în care nu au fost planificate toate cheltuielile aferente creditelor contractate sau nu s-au avut în vedere plăţile restante, inclusiv arieratele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: