Direcţia mişcării hârtiilor încă trăieşte

DSCF6868Sunt destule voci care consideră că noi, cadrele didactice (educatoare, învăţători, profesori) avem prea puţin de lucru la şcoală. De multe ori ni s-a reproşat că muncim prea puţin pe săptămână, cică numai 16-18 ore. Dar aşa ceva susţin numai cei care n-au habar de activitatea din învăţământ. Şi, ce este mai dureros, încă se mai persistă în aceste „aprecieri”. Iar o motivare a muncii noastre la catedră nu-şi găseşte rezolvare în paginile unui cotidian.

Această problemă a fost discutată, printre altele, şi la şedinţa liderilor de sindicat din această lună. E drept, au fost destule puncte la ordinea de zi (7), dar parcă această problemă i-a durut mai mult pe liderii noştri de sindicat.

Profesorul Gheorghe Şorodoc, liderul nostru zonal, a împărţit tuturor participanţilor, în scris, problematica aflată la ordinea de zi. Până la începerea adunării, liderii din zonă au avut tot timpul s-o studieze şi să discute pe marginea ei sau să pună întrebări pentru a fi elucidate toate problemele cu care au venit oamenii din şcoli. Liderul zonal a precizat întâi că „În conformitate cu prevederile Legii nr. 12/ 2015 se modifică unele articole din Codul muncii, în sensul că acum se stipulează cu exactitate care perioade sunt excluse la calcularea vechimii în învăţământ, precum şi la încetarea de drept a Contractului individual de muncă.”

Ni s-a mai anunţat că cele 3 federaţii sindicale au depus la Ministerul Muncii adresa referitoare la punctul 8 din Acordul semnat cu guvernul (creşterea salariului personalului nedidactic). Sindicatele sunt nemulţumite de faptul că onor ministerul nici până la această dată n-a iniţiat niciun fel de discuţii sau negociere cu federaţiile sindicale. Cu toate acestea grupele sindicale şi comisiile paritare sunt obligate să-şi desfăşoare activitatea pentru care au fost constituite. Sindicatele trebuie să ceară ca şi normarea posturilor de secretar în licee să se facă în conformitate cu situaţiile reale.

FSLI a înaintat preşedintelui României un memoriu care se referă la situaţia actuală a învăţământului românesc, cu referire în special la baza lui materială, salarizarea personalului din învăţământ care nu este motivantă, dar şi cea a programelor şcolare şi birocratizarea excesivă a sistemului de învăţământ. Astfel, în şcoli sunt constituite peste 40 de comisii, de întocmesc peste 400 de documente şi evidenţe, majoritatea fiind fără însemnătate şi, mai ales, utilitatea practică, lucru care face să se îngreuneze activitatea personalului didactic în detrimentul actului de educaţie.

Un pas s-a făcut, pentru că la începutul acestei luni a avut loc la MECS o dezbatere, în cadrul căreia s-a discutat despre: salarizarea personalului nedidactic, pensionarea anticipată fără a se diminua cuantumul pensiei, modificarea Legii 63/2011 privind salarizarea, lipsa metodologiei de decontare a navetei, nedeblocarea posturilor prevăzute în Acord, modificarea legii educaţiei, demararea procedurilor şi a concursurilor pentru posturile de conducere din inspectoratele şcolare şi din şcoli. Noi aşteptăm măsuri concrete, că de vorbe…

Tot la începutul acestei luni FSLI a cerut MECS constituirea unor comisii de lucru: cea pentru modificarea ROFUIP; pentru normative de personal; pentru modalitatea de decontare a navetei; metodologia de organizare a concursului pentru directori şi directorii adjuncţi din şcoli şi degrevarea directorilor. Din păcate, noile normative ar stipula că este necesară desfiinţarea a peste 5000 de posturi din învăţământul de toate gradele, pe când în Acord este prevăzut că guvernul va debloca 1250 de posturi. Ce să mai credem?

Domnul Gheorghe Şorodoc ne-a anunţat că, la întâlnirea de la Iaşi, prilejuită de aniversarea a 18 ani de la înfiinţarea respectivului sindicat, domnul Liviu Pop a comunicat că în maximum două săptămâni va fi lansată o dezbatere privind noua lege a salarizării unitare a personalului bugetar, iar legea educaţiei va fi modificată, urmând să fie elaborate 3 noi legi: pentru învăţământul preuniversitar, pentru cel universitar şi Statutul personalului didactic. Noi avem un sindicat mai „vârstnic”, pentru că în luna martie vom sărbători 25 de ani de la înfiinţarea lui.

La ultimul punct al ordinii de zi au fost puse întrebări, s-au acordat consultaţii şi s-a încercat rezolvarea unor probleme curente care au fost ridicate de liderii de sindicat din zonă. (Prof. GH. DOLINSKI; Foto: V. PĂTRĂUCEAN)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: