Jens Stoltenberg

NATO dispune de dovezi ale prezenţei militare a Rusiei în estul Ucrainei

StoltenbergSecretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susţine că serviciile secrete ale ţărilor NATO dispun de „date documentate” privind prezenţa militară a Rusiei în estul Ucrainei, într-un interviu acordat recent postului de radio Kommersant FM, citat de agenţia de presă TASS.

Potrivit lui Stoltenberg, rebelii nu ar fi reuşit să obţină acele succese pe care le înregistrează astăzi în teren fără sprijinul Rusiei. „Sursele noastre de informaţii ne oferă date documentate privind prezenţa militară a Rusiei în estul Ucrainei”, a insistat Stoltenberg, referindu-se la date din surse independente, jurnalişti independenţi, informaţii ale unor ONG-uri, „care ne comunică date despre militarii ruşi ucişi în Ucrain”’.

În plus, a declarat el, „OSCE furnizează informaţii despre tehnica militară desfăşurată de Rusia în estul Ucrainei”. „Este greu de crezut că separatiştii o pot mânui independent, este clar că acolo sunt specialişti ruşi care îi ajută să exploateze aceste sisteme complexe”, a adăugat Stoltenberg, într-un interviu publicat luni separat în versiunea online a ziarului Kommersant. Cu toate acestea, secretarul general al NATO nu a putut să ofere date concrete în acest sens.

„NATO nu caută o confruntare cu Ru-sia. Noi încercăm să stabilim un parteneriat constructiv, dar nu putem compromite principiile care stau la baza securităţii noastre. Rusia trebuie să respecte regulile, trebuie să respecte suveranitatea tuturor naţiunilor”, a evidenţiat şeful Alianţei Nord-Atlantice, întrebat fiind despre iniţiativa unor ţării membre ale Organizaţiei care au propus recent suspendarea Actului fondator Rusia-NATO, „îngheţat” în acest moment.

Întrebat despre iminenţa unei acţiuni militare a Rusiei împotriva ţărilor baltice, ameninţare invocată tot mai des de oameni politici din aceste state, secretarul general al NATO a ţinut să sublinieze că „Alianţa Nord-Atlantică nu vede nicio ameninţare imediată la adresa statelor membre ale blocului nord-atlantic”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: