Două firme din judeţul Suceava se află în topul primilor 50 cei mai mari exportatori

Exporturile României în anul 2014 au trecut de 50 de miliarde de euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Din acestea, exporturi de 21 de miliarde de euro reprezintă valoarea exporturilor realizată de primii 50 de exportatori.

Între primii 50 de exportatori din România se află şi două firme din Suceava: Holtzindustrie Schweighofer, plasată pe locul 21, şi Egger România, situată pe locul 34.

Cele două firme, cu acţionariat austriac, activează pe platforma industrială din zona Rădăuţi şi sunt specializate în prelucrarea lemnului.

Cele două firmele austriece au investit aproximativ un miliard de euro în fabricile din România.

Holtzindustrie Schweighofer estimează pentru acest an o creştere cu 10% a afacerilor faţă de anul trecut, susţinută atât de piaţa de profil, cât şi de demararea operaţiunilor în nouă fabrică din localitatea Reci, judeţul Covasna. Austriecii estimau pentru 2014 afaceri totale de 512 mil. euro (2,275 mld. lei), mai mult cu 9% faţă de anul precedent, potrivit zf.ro

De remarcat este că, în România, 83,25% din exporturile de bunuri sunt realizate de firme cu capital străin majoritar sau minoritar, afirmă Capital.ro

„Cu alte cuvinte, dacă România ar fi rămas să se bazeze doar pe firmele româneşti, am fi realizat în 2014 un volum de export egal cu cel din anul 1989” a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), citat de Evz.ro.

Anul trecut, ritmul de creştere al exporturilor româneşti a fost cel mai mare din UE. Iar această evoluţie a exporturilor se datorează celor peste 20.000 de firme exportatoare directe şi altor câteva zeci de mii de companii pe orizontală, toate acestea cumulând un număr de peste un milion de angajaţi, potrivit lui Ionescu.

Capital comentează că străinii îşi dezvoltă afacerile în România: au venit, au creat locuri de muncă, au fabricat o serie de produse pe care apoi le-au dus la export.

„Strategia lor este strategia lor…, nu ne întreabă pe noi. Care este linia pe care o urmăm dacă nu mai intrăm în strategia lor?” se întreabă Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Sursa citată consideră că, practic, ţara noastră este dependentă de exporturile realizate de marile companii străine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: