Fălticeniul are un buget echilibrat, axat pe investiţii şi dezvoltare

> „Este cel mai mare buget din istoria Fălticeniului, cu o creştere de 40% faţă de anul 2014” spune primarul Gheorghe Cătălin Coman

În cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Fălticeni, vineri, 13 februarie, a fost aprobat bugetul local al municipiului pentru anul 2015. Bugetul urbei de pe Şomuz este în acest an de 68.462.700 lei. Înainte de votarea bugetului local, deliberativul local a aprobat trecerea în conturile municipalităţii a sumei de 317.000 lei, reprezentând excedentul anului 2014 obţinut la Piaţa agroalimentară, instituţie care se autofinanţează integral prin activităţile proprii. Tot la capitolul venituri, din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii se preconizează colectarea sumei de 34.593.000 lei, iar din impozit pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice, suma de 7.842.000 lei. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a repartizat suma de 1.412.000 lei din impozitul pe venit, 3.913.450 lei din TVA pentru echilibrarea bugetului local şi suma de 26.613.000 lei din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate de la nivel local, care cuprind finanţarea unităţilor de învăţământ, salariile însoţitorilor pentru persoane cu handicap şi indemnizaţiile lunare pentru aceştia etc.

„Este cel mai mare buget din istoria Fălticeniului, cu o creştere de 40% faţă de anul 2014. La funcţionare avem o creştere de 5,4% faţă de prevederile anului trecut. Creşterea spectaculoasă este la secţiunea de dezvoltare, tot ceea ce înseamnă investiţii, la care avem o creştere de 334% faţă de anul 2014. Şi mai important este că am început anul fără să avem datorii către nimeni” precizează primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Ca pondere a cheltuielilor, investiţiile vor reprezenta în acest an 36,33% din buget (faţă de 15,24% în 2014). Cheltuielile de personal se ridică în acest an la suma de 38.676.000 lei, din care 18.179.000 lei reprezintă cheltuieli cu personalul din învăţământ, iar cheltuielile de personal pentru aparatul propriu (inclusiv însoţitori persoane cu dizabilităţi, muzee, piaţă) sunt de 6.150.600 lei.

Investiţiile mari care vor fi derulate în acest an vizează: continuarea lucrărilor la Spitalul Municipal Fălticeni, zona de agrement „Nada Florilor”, contribuţia locală la programele europene derulate în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, managementul integrat al deşeurilor (proiecte la care Fălticeniul nu are datorii), reabilitarea şi modernizarea străzii Sucevei, o sumă de peste 2 milioane de lei pentru reabilitări şi modernizări în sistemul de învăţământ, asfaltări de drumuri în valoare de 3,6 milioane de lei, plus alte lucrări de amenajare urbană (peste 1 milion de lei). Conform primarului Cătălin Coman, suma de 3,6 milioane lei reprezintă echivalentul a aproximativ 10 km de drum asfaltat integral, prioritare pentru această lucrare fiind străzile pe care au fost efectuate lucrări de reabilitare sau extindere a reţelelor de apă potabilă şi canalizare.

Alte priorităţi ale Primăriei Fălticeni în anul 2015 sunt legate de asigurarea fondurilor pentru: > Consultanţă şi expertiză pentru proiecte cu finanţare europeană (în perspectiva deschiderii noilor axe de finanţare şi atragerii de fonduri); > Asigurarea facilităţilor în domeniul transporturilor (amenajare parcări, trotuare, sisteme de colectare a apelor pluviale); > Salubrizare (inclusiv amenajarea de platforme de colectare subterane); > Implementarea programului de colectare selectivă, participarea la Concursul Naţional „Oraşul reciclării” şi organizarea pe plan local a unui concurs dedicat unităţilor de învăţământ cu premii în valoare de 240.000 de lei; > Implementarea unui sistem de monitorizare video a traficului rutier; > Premierea elevilor şi profesorilor cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare; > Asigurarea burselor şcolare; > Finanţarea activităţilor sportive; > Sănătate, Asistenţă socială, Cultură, Protecţia mediului.

„Mergem pe aceleaşi coordonate pe care ni le-am propus şi în anii trecuţi, 2014, 2013, şi mă bucur că lucrurile sunt într-o direcţie bună. Ne dorim să avem cele mai bune, cele mai frumoase, cele mai moderne unităţi de învăţământ şi alocăm o sumă consistentă pentru că au foarte multă nevoie de această sumă, tocmai pentru a rezolva priorităţile. Nu rezolvăm tot ceea ce înseamnă nevoi ale sistemului.

Ţin să le mulţumesc celor 12 consilieri PSD pentru votul care a asigurat aprobarea proiectului de buget. Din păcate, ceilalţi consilieri au ales să se abţină sau să fie împotrivă la toate articolele proiectului de hotărâre, inclusiv la acele investiţii importante pentru oraşul nostru: spital, baza de agrement Nada Florilor, strada Sucevei şi chiar la investiţiile din învăţământ, cu toate că unii dintre consilieri sunt profesori” a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI