„L’ Europe se jette a l’EaU!”

Elevi şi profesori dorneni la reuniunea de proiect din Grecia

elevi-si-profi-dorneni-greciaParteneriatul multilateral Comenius „L’ Europe se jette a l’EaU!”, al cărui coordonator este Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, a continuat cu reuniunea de proiect din Grecia, la Gimnaziul nr. 5 din Egaleo, Atena, în perioada 2-6 februarie 2015. Patru elevi şi patru profesori de la liceul dornean au participat, timp de-o săptămână, la activităţile prevăzute în programul reuniunii, majoritatea dedicate temei proiectului, apa. După primirea oficială la Primăria din Egaleo şi promovarea proiectului în cadrul comunităţii locale, elevii şi profesorii din cinci ţări partenere – Franţa, Polonia, România, Grecia şi Martinica – au făcut o vizită de lucru la barajul şi lacul Marathon, acesta fiind singurul baraj de marmură din lume, situat la 42 km de Atena. Construit între 1926 şi 1929, a fost singurul furnizor de apă pentru Atena până în 1959, dar astăzi cantitatea de apă din lac nu ar ajunge decât pentru câteva zile să alimenteze oraşul.

A doua zi, activităţile au început la Gimnaziul nr. 5 din Egaleo cu exerciţii de cunoaştere şi socializare, după care profesorii au asistat la ore de limbi moderne, iar elevii au lucrat pe ateliere, fiind împărţiţi pe trei domenii: ştiinţific, artistic şi sportiv. Ameliorarea competenţelor lingvistice şi cunoaşterea sistemului de învăţământ grecesc s-au regăsit printre obiectivele reuniunii de proiect din Grecia. Prezentarea fiecărei ţări s-a făcut într-o manieră originală, printr-un moment artistic autentic, după care s-a prezentat potenţialul hidrografic al ţărilor şi curiozităţi legate de apă. Vizita la Centrul de Educaţie pentru Mediu, situat în partea industrială a portului Pireu, le-a oferit elevilor o lecţie adevărată de ecologie, prin promovarea principiilor dezvoltării durabile şi dezvoltării pentru mediu. Elevii şi profesorii au înţeles foarte bine problemele economice legate de activitatea portului, precum şi eforturile Centrului de a reabilita clădirile vechi şi părăsite, construite în perioada industrializării excesive, pentru a le oferi o utilitate turistică.

Cunoaşterea patrimoniului cultural grecesc şi a miturilor legate de apă a fost obiectivul principal al celei de-a treia zi, când elevii şi profesorii parteneri au vizitat Acropole şi Muzeul Acropole. După-amiază au fost organizate activităţi de tip workshop la poalele Acropolei, pe străduţele din Plaka, vechiul oraş atenian, pentru cunoaşterea obiectivelor turistice şi dezvoltarea aptitudinilor personale ale elevilor. Ziua de joi a fost dedicată descoperirii centrului oraşului Atena şi a principalelor obiective turistice legate de apă din oraş, iar seara toţi partenerii au asistat la spectacolul organizat de elevii Gimnaziului nr. 5, în colaborare cu unul din cluburile culturale existente în Egaleo. Toţi cei prezenţi au fost încântaţi de frumuseţea dansurilor populare din mai multe zone ale Greciei. În ultima zi a reuniunii de proiect au fost vizitate istmul şi canalul Corint, canal artificial ce leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Având o lungime de 6,3 km, canalul a fost construit între 1881 şi 1893 pentru a tăia istmul Corint, uşurând astfel navigaţia între Peloponez şi restul Greciei. Canalul este traversat mai ales de nave turistice, fiind prea strâmt pentru cargourile moderne. Elevii au traversat la pas cele două poduri submersibile, construite în 1988, care se scufundă în apă la o adâncime de 8 metri, permiţând trecerea navelor. După vizita în staţiunea Loutraki, situată pe malul mării, la 4 km de Corint, şi vestită pentru izvoarele termale cu calităţi terapeutice, seara, elevii şi profesorii din cele cinci ţări partenere şi-au luat rămas-bun, păstrând amintirea momentelor deosebite trăite împreună în Grecia. Această reuniune de proiect a fost a patra întâlnire a partenerilor, după cele din România, Polonia şi Gran Canaria, ultima reuniune fiind programată în Franţa, în cursul lunii aprilie, aici urmând să participe doi profesori şi patru elevi de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei.

Prof. GABRIELA HEIDEL,

membru în echipa de proiect

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: