Berlinala 2015

Radu Jude, Ursul de Argint pentru regia „Aferim!”

radu-judeRadu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia „Aferim!”, la festivalul de la Berlin, în cadrul galei de premiere ce a avut loc sâmbătă şi a fost transmisă, în direct, pe internet. Un al doilea premiu pentru regie a fost acordat regizoarei Malgorzata Szumowska, pentru „Body”.

„Dacă aş fi ştiut că voi câştiga un asemenea premiu, aş fi fost mai serios când l-am filmat”, a declarat Radu Jude pe scena Berlinalei. Regizorul român a subliniat că premiul aparţine întregii echipe care a lucrat la acest proiect şi că îşi doreşte ca autorităţile române să susţină, în viitor, mai mult, filmul românesc de calitate.

Preşedintele juriului festivalului de la Berlin, în 2015, a fost regizorul Darren Aronofsky.

„Aferim!” este singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială a Berlinalei 2015, alături de producţii precum „Queen of Desert” (regia Werner Herzog), „Taxi” (regia Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia Terrence Malick), „Eisenstein în Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, „Aferim!” în regia lui Radu Jude este un un film istoric a cărui acţiune are loc în ara Românească a începutului de secol XIX. Personajul principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob ţigan fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte, printre alţii, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sârbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece şi prin perete”, producţii care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul său de debut — „Cea mai fericită fată din lume” — a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la BEST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: