Peste 107 milioane lei, subvenţii pe suprafaţă pentru fermierii suceveni

> În judeţul nostru au fost depuse 57.532 de cereri de sprijin pe suprafaţă, pentru un total de 215.489 ha

În anul 2014, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava a primit şi administrat, în cadrul campaniei SAPS, 57.532 de cereri de sprijin pe suprafaţă, pentru un total de 215.489 de hectare. Suma autorizată pentru plăţile pe suprafaţă, respectiv a celor compensatorii şi în ceea ce priveşte măsurile de dezvoltare rurală, este de peste 107,5 milioane de euro, se arată într-o informare făcută publică de APIA Suceava.

Potrivit directorului executiv Iacob Caciur, până la finele anului trecut, în judeţul Suceava au fost autorizate plăţi în valoare de 58,68 milioane lei, bani provenind din Fondul European pentru Orientare şi Garantare în Agricultură (FEOGA), 46,41 de milioane de lei din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi încă 2,44 de milioane de lei din bugetul naţional.

APIA Suceava aduce la cunoştinţa agricultorilor din judeţ că încă de luna trecută a început achitarea drepturilor finale aferente schemei de plată unică pe suprafaţă. Astfel, este achitat echivalentul a 70,38 de euro/ha, sumă care vine în completarea celor 69 de euro/ha acordaţi ca avans. Prima etapă a plăţilor s-a consumat în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie 2014, la acea dată circa 98% dintre fermieri intrând în posesia banilor cuveniţi în avans. Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,4102 de lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014. Pentru a beneficia de respectiva facilitate, fermierii trebuie să fi înaintat cererea de sprijin, să fie înscrişi în Registrul fermierilor şi să exploateze o suprafaţă agricolă de cel puţin 1 ha (o parcelă neputând avea sub 0,30 ha).

Reamintim, sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Orientare şi Garantare Agricolă (FEOGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: