Elevi suceveni calificaţi la CanSat

> Profesorul sucevean Victor Şutac, „Ambasador al Spaţiului Cosmic

Patru elevi de la două colegii sucevene de top, Tudor Andronic (CN „Petru Rareş”), Alexandru Hânţescu (CN „Petru Rareş”), Emanuel Tabără (CN „Petru Rareş”) şi Răzvan Ghiarasim (CN „Ştefan cel Mare”) angrenaţi în proiectul ştiinţific NEXUS, s-au calificat la faza finală a CanSat 2015, concurs de tehnologie aplicată care se va desfăşura la Timişoara în luna aprilie a.c.

„CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit, cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile, într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 ml. CanSat va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone, va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă. Prima competiţie de CanSat a avut loc în anul 1999 în Statele Unite, concursul extinzându-se ulterior la nivel mondial. Competiţiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă în ceea ce presupune o misiune spaţială reală, începând cu proiectarea şi integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor şi prezentarea rezultatelor. Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat ce va avea loc lângă Lisabona, în Portugalia, pe 25-28 iunie, organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA)” ne-a informat prof. Victor Şutac, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, coordonatorul proiectului ştiinţific aplicat NEXUS.

De la prof. Şutac am mai aflat că, în perioada 3-5 februarie a.c., la Timişoara, în preambulul CanSat, profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate în finală, împreună cu alţi opt profesori care şi-au înscris echipele în concurs, dar nu au fost selectaţi în finală, au participat la o întrunire de lucru unde au fost tratate subiecte precum integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicaţie, transmisia şi prelucrarea datelor obţinute. Organizatorii au fost Biroul European pentru Educaţie Spaţială-România (ESERO), care aplică în învăţământul românesc un sistem integrat de predare-învăţare a ştiinţei, tehnicii, ingineriei şi matematicii (STEM), ca principal proiect al ESA. La finalul atelierului de lucru, pe 6 februarie, tot la Timişoara, a avut loc Reuniunea Ambasadorilor Spaţiali din România, la care a participat Clara Ruz Niggerbrugge, din Portugalia, coordonatorul la nivel ESA al ESERO. În calitate de „Ambasador al Spaţiului Cosmic” pentru Regiunea I Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava) a fost desemnat profesorul sucevean Victor Şutac.

10402413_807729402596383_3517185190282137103_n                 10629846_807729295929727_6231329842760712854_n

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: