Sute de persoane expuse la îmbolnăviri asociate radiaţiilor ionizante

> Sub supravegherea dozimetrică se află 678 de angajaţi ai Exploatării Miniere Crucea

Direcţia de Sănătate Publică Suceava are în evidenţa laboratorului specializat din subordine 1.044 de persoane expuse profesional la radiaţii ionizante. Dintre acestea – potrivit datelor instituţiei sucevene –, 342 sunt din rândul personalului medical, în timp ce altele 702 provin din sectoarele industriale.

Obiectivul nuclear major supravegheat şi monitorizat de Laboratorul de igiena radiaţiilor este Exploatarea Minieră Crucea, aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului, la care sub supraveghere dozimetrică se află 678 de angajaţi. Conform informaţiilor făcute publice de DSP, anul trecut laboratorul respectiv a desfăşurat 257 de controale igienico-sanitare şi de radio-protecţie, eliberând şi 110 buletine de verificare a aparatelor radiologice. Din punct de vedere al conţinutului radioactiv al alimentelor, apei potabile şi apelor minerale, au fost supuse analizelor 204 probe, precum şi alte 196 de probe de aer, „toate fiind corespunzătoare”.

Pe latura de protejare a sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de muncă, lucrătorii specializaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică au investigat, în vederea depistării respectivilor factori, 130 de posturi de muncă, iar în laboratoarele instituţiei s-au efectuat 435 de analize toxicologice.

Acţiunile de evaluare a condiţiilor de muncă şi de măsurare a noxelor au fost întreprinse în colaborare cu Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, vizate fiind societatea comercială URB Rulmenţi Suceava, Grădina zoologică de la Rădăuţi, Laboratorul anatomopatologic al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cele Nou” Suceava şi Serviciul de Medicină Legală Suceava.

Anul trecut, DSP a consemnat 16 zile de absenteism din câmpul muncii pe motiv de îmbolnăvire profesională. În urma solicitărilor pentru evaluarea şi expertizarea condiţiilor de muncă periculoase şi vătămătoare, DSP a eliberat 119 buletine de expertizare. În evidenţă au fost luate 24 de gravide care au reclamat riscul maternal, precum şi 21 de noi cazuri de îmbolnăvire profesională.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI