Gafa distanţelor rutiere de pe DN 17

> Sancţiuni pentru toţi cei implicaţi în montarea unui indicator ce punea şoferii în încurcătură

Recent, situaţie inedită pe DN 17, la ieşirea din Suceava spre Gura Humorului. Şoferii care treceau de zona „Zidului Morţii” şi intenţionau să se îndrepte spre Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau chiar spre Cluj erau puşi într-o gravă încurcătură. Astfel, conducătorii auto constatau că au de parcurs de patru ori mai mulţi kilometri decât în mod real până la Gura Humorului, iar, pe de altă parte, Clujul este „la o aruncătură de băţ”, distanţa de parcurs fiind foarte mică.

Aşa cum arăta indicatorul de orientare şi informare a şoferilor în trafic, instalat imediat după „Zidul Morţii”, şoferii care se deplasau spre Gura Humorului aveau de parcurs 145 km până la destinaţie, iar până în Câmpulung Moldovenesc alţi… 3 km, adică o distanţă finală de 148 km.

Drumul spre Bistriţa fusese „scurtat”, după cum arăta indicatorul rutier, şoferii fiind informaţi că au de condus 159 km.

La fel se putea spune şi despre numărul de kilometri ce trebuie parcurşi până la Dej sau Cluj, respectiv 179 şi 182 km.

Potrivit site-ului Distanta.ro, în mod real şoferii au de parcurs din Suceava până în Gura Humorului 35 km, până în Câmpulung Moldovenesc 67 km, până în Bistriţa 191 km, până la Dej 255 km, iar până în Cluj, 306 km.

Gafa colosală creată de montarea indicatorului de orientare şi informare a şoferilor de pe DN 17, după „Zidul Morţii”, a adus sancţiuni celor care ar fi trebuit să se ocupe de bunul mers al lucrurilor la şoseaua de centură a Sucevei.

După ce li s-a semnalat că distanţele rutiere spre Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Bistriţa, Dej şi Cluj sunt ireale, cu doar câteva zile înainte de deschiderea oficială a primului tronson, ieri au apărut şi primele declaraţii oficiale ale Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

Astfel, Ovidiu Laicu, directorul Regionalei Iaşi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), a declarat că vinovaţii vor fi traşi la răspundere, iar situaţia va fi remediată. Laicu a susţinut că indicatorul a fost montat de constructor fără permisiunea DRDP Iaşi, fapt ce a dus la grava încurcătură în care au fost puşi şoferii care se deplasau pe DN 17.

„În primul rând nu s-a permis montarea indicatorului. Constructorul a pus indicatorul sâmbătă după-amiaza, fără să ceară acordul Companiei, dar asta nu înseamnă că cei de la secţie, cei care nu au urmărit nu vor fi sancţionaţi” a declarat Ovidiu Laicu.

În acest caz, după cum a explicat directorul DRDP Iaşi, vor fi sancţionaţi şeful secţiei, responsabilul cu siguranţa circulaţiei şi dirigintele de şantier, precizându-ni-se că vina este a constructorului care şi-a permis să pună un indicator fără acordul Secţiei de Drumuri Naţionale, în lipsa unui reprezentant al DRDP Iaşi.

Cât priveşte proiectul dat firmei care s-a ocupat de realizarea indicatorului, aflăm că acesta a fost întocmit corect, însă greşeala aparţine societăţii din Timiş.

„Noi am studiat proiectul respectiv. În proiect distanţele sunt date corect. Greşeala este a celui care a făcut indicatorul, respectiv firma Girod. Este un indicator informativ, dar nu este permis să fie o asemenea greşeală. Constructorul putea să pună altceva, un alt semn de circulaţie, de stânga, de dreapta, putea genera accidente. Din această cauză şi constructorul va fi penalizat conform prevederilor contractuale. El nu are voie să intre pe drumul naţional fără acordul meu. Chiar este o încălcare a legii” a subliniat Ovidiu Laicu, directorul Regionalei Iaşi a CNADNR.

Indicatorul buclucaş, ajuns de poveste în întreaga ţară, a fost demontat după aproximativ 24 de ore, în cursul zilei de duminică.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: