De la Izvoare, la Madrid

zinici2Gândurile o iau înainte. N-au stare. Omul duce mai departe tradiţia locului şi… cărările spre Apus s-au luminat. O ia pe calea aerului şi poposeşte în metropola Spaniei. Porţile de la Obârşiile Sucevei s-au deschis şi meşterul nostru popular, purtător al tradiţiilor, a pătruns în lumea Occidentului, în lumea lui Cervantes, spre a pune în lumină o undă din rădăcinile noastre. Un adevărat ambasador. Am vrut să-l însoţesc, nu că aş fi avut rău de înălţime, dar am avut rău de… euro. Ionică Zinici a reuşit să realizeze dintr-un ou banal o adevărată emblemă a satului. I-a dat formă şi culoare, l-a… îmbrăcat gospodăreşte, cu toate cele învăţate de la mama sa, Maria, reuşind să zinicicucerească o lume întreagă. Modelele încântă şi te introduc în spiritualitatea satului, în negurile de mult apuse. Fără astfel de meşteri am pierde conţinutul trăirilor şi am aluneca în lumi fără sens. Târgul de turism de la Madrid a înmănuncheat meşteri populari de pe tot rotundul lumii, fiecare etalându-şi produsele şi tehnicile de lucru. Târgul a pus în lumină posibilitatea de a vizita ceva nou, iar standul României, reprezentat prin Ionică Zinici (ouă încondeiate), a prezentat interes sporit. La început de Făurar, artizanul de la Obârşii a… făurit o imagine de excepţie.

„Sunt mândru că am putut reprezenta România la un nivel aşa de înalt şi am lăsat o impresie foarte bună. Sper să particip şi la alte târguri internaţionale. Tradiţia este de viitor şi trebuie promovată. Multe ţări fac la fel”.

Şi are dreptate, pentru că lumea satului ascunde un adevărat tezaur, avem la îndemână o autentică civilizaţie montană. Felicitări, pan meşter!

Prof. ION AFLOREI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: