Preţul apartamentelor din Suceava, în uşoară scădere

> Locuinţele din Suceava au continuat să se ieftinească, dar într-un ritm mai lent, în timp ce chiriile la spaţiile de birouri rămân constante > Preţul terenurilor pentru dezvoltare e încă în scădere

 Cea mai recentă analiză de piaţă realizată de Darian DRS SA, aferentă semestrului al doilea din anul 2014, oferă o imagine exhaustivă a pieţei imobiliare atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, context în care au fost surprinse şi tendinţele actuale ale „imobiliarelor” sucevene.

Conform Darian DRS, preţul de vânzare a apartamentelor vechi din Suceava a ajuns, în a doua jumătate a anului 2014, la o medie de 706 euro/mp, în scădere cu doar 0,4% faţă de semestrul I din 2014 şi cu 1% mai puţin decât în perioada similară a anului 2013.

Comparativ, la nivel naţional, în al doilea semestru din 2014, preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi a fost de 678 euro/mp. Cele mai scumpe apartamente rămân cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 965 euro/mp, urmate de Cluj-Napoca şi Timişoara cu 932 euro/mp şi, respectiv, 860 euro/mp.

În cele mai scumpe zone ale oraşului – Centru şi Areni – apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 30.000 şi 39.000 euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Burdujeni, preţurile au fost cuprinse între 26.000 şi 34.000 euro.

Cât priveşte apartamentele noi, acestea s-au menţinut la acelaşi nivel ca în perioada anterioară, respectiv 720 euro/mp.

În ceea ce priveşte terenurile din Suceava, preţurile acestora au scăzut cu 3% faţă de primele luni ale anului 2014 şi cu 5% faţă de perioada similară a anului 2013.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Suceava mai relevă faptul că preţurile de închiriere a spaţiilor de birouri rămân constante, fiind situate în intervalul 5-8 euro/mp pentru cele din zona ultracentrală, şi mai scăzute pentru spaţiile din zonele mediane, unde intervalul de preţ este 4-7 euro/mp.

„Datorită semnalelor încurajatoare pe care le-a dat situaţia economică a ţării în ultimele 18-24 de luni, piaţa imobiliară a manifestat o tendinţă de stabilitate. Mai mult, s-au înregistrat mici creşteri ale preţurilor, pe anumite segmente ale pieţei şi în anumite oraşe, în special în cele în care activează tinerii calificaţi” susţine dr. ec. Adrian Crivii, directorul general al Darian DRS SA.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI