Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni sărbătoreşte 145 de ani

colegiul-nicu-gane-falticeniVineri, 13 februarie, Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni va sărbători 145 de ani de la înfiinţare. Ziua Colegiului Naţional „Nicu Gane” se desfăşoară sub genericul „Ars Longa, Educatio Sempiterna”, cu acest prilej fiind organizate mai multe manifestări cultural-artistice. Până pe 1 februarie, ziua de naştere a scriitorului Nicu Gane, pe pagina de internet a colegiului a fost publicată o suită de texte ce vor să anticipeze sărbătoarea.

Pe 13 februarie, după cuvântul de bun-venit din partea gazdelor şi mesajele invitaţilor, absolventul liceului din promoţia 1991 Radu Casian va susţine recitalul „Miracolul muzicii”. Vor urma vernisajul expoziţiei de pictură „Triada gănească”, ce prezintă lucrările artiştilor plastici Gabrel Baban, Anton Costîn şi Ioan Şoldănescu, şi un colocviu despre artele vizuale, „Vreme trece, vreme vine”, cu profesorul Ioan Benţa. În cadrul expoziţiei „Tablou de epocă” va fi prezentat şi un stand cu mobilier, decoraţiuni şi elemente de artă aparţinând lui Ştefan Şoldănescu, Aurel Băeşu, Teodor Tatos şi Radu Orac. Partea artistică a manifestărilor va fi întregită cu spectacolul corului „Animosi” şi de activităţile pe clase şi grupe de clase în cadrul „Lecţiei de artă”. De la ora 16, va avea loc ora de sport a promoţiei 1991.

„Ziua Colegiului Naţional «Nicu Gane», moment fast de evlavie spirituală, prilej de promovare a valorilor care ne reprezintă şi de întărire a relaţiilor cu toţi partenerii noştri, va celebra arta şi pe promotorii ei care au marcat istoria instituţiei” se precizează în invitaţia făcută de conducerea şcolii la manifestările organizate.

Cel mai renumit liceu din Fălticeni şi-a deschis porţile pe 2 noiembrie 1870 cu o clasă de 20 de elevi. Până în 1892 a funcţionat sub denumirea de Gimnaziul „Alexandru Ioan I”, iar din 1892, odată cu mutarea în noul local de şcoală, îşi schimbă denumirea în Gimnaziul „Alecu Donici”. În 1923 îşi schimbă numele în Liceul „Nicu Gane”, din 1948 devine Şcoala Medie Mixtă de 11 ani Nr. 1 Fălticeni, din 1969 funcţionează cu numele de „Liceul Nr. 1 Fălticeni”, iar din 1970 îşi redobândeşte numele de Liceul „Nicu Gane”.

Numeroşi olimpici naţionali şi internaţionali, laureaţi la concursurile sportive au onorat şcoala prin performanţele lor de vârf, iar evaluările ARACIP au adus colectivului profesoral titulatura de „Scoală de top”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI