Jean-Claude Juncker

Va trebui să modificăm unele politici, însă nu vom schimba tot în urma alegerilor din Grecia

Jean-Claude-JunckerPreşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, s-a declarat ieri deschis dialogului cu Grecia, cu 24 de ore înainte de întrevederea pe care o va avea cu premierul grec Alexis Tsipras, însă refuză să „schimbe tot” în Europa după instalarea la putere, la Atena, a stângii radicale, lăsând să se întrevadă discuţii dificile, informează AFP. „În mod evident, va trebui să ţinem cont de expresia democratică şi de sufragiul universal al poporului elen, pe care îl admir mult pentru curajul său şi pentru modul său de a face sau de a nu face” ceva, a spus preşedintele CE.

În acelaşi timp, Juncker a atenţionat că „va fi necesar ca cei care au câştigat alegerile din Grecia să ia în considerare convingerile şi modul de a acţiona al altora”. „Există şi alte opinii publice, alte opinii parlamentare”, a subliniat Juncker, dând de înţeles că cererile noului guvern grec nu vor putea fi toate ascultate, din cauza opoziţiei unor state membre.

Mai multe ţări din zona euro nu intenţionează să le facă grecilor „cadouri”, notează AFP. Printre aceste ţări se numără Finlanda, ţările baltice, Olanda şi Germania, care ţin la rigoarea bugetară. Portugalia şi Spania, lovite în plin de criză şi care au fost nevoite să depune eforturi pentru a răspunde exigenţelor creditorilor, sunt de asemenea împotriva Greciei, potrivit unor surse europene.

Însă, orice decizie privind viitorul Greciei trebuie luată într-un mod unanim de cei 19 membri ai Eurogrupului, forumul miniştrilor de finanţe din zona euro.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI