24 ianuarie 2015:

Un moment istoric pentru chinologia română

La 24 ianuarie 1859 a avut loc „Mica Unire a Românilor”, prin numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Astfel, la 24 ianuarie 1859, s-a făcut un pas foarte important pentru România Întreagă, unul dintre marile visuri ale românilor.

Tot la 24 ianuarie, dar în anul 2015, la Timişoara, a avut loc un eveniment de o deosebită importanţă pentru chinologia română: vizionarea raselor autohtone Ciobănesc Românesc Carpatin, Ciobănesc Românesc Mioritic şi Ciobănesc Românesc de Bucovina, în vederea omologării definitive.

Trebuie spus că procesul de omologare a raselor noastre naţionale de câini a fost blocat în luna noiembrie 2004 prin nerecunoaşterea Ciobăneştilor Româneşti ca rase distincte de către Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Apoi, în 3-6 iunie 2005, o delegaţie a noii conduceri a Asociaţiei Chinologice Române a prezentat membrilor Comitetului General al Federaţiei Chinologice Internaţionale motivele întemeiate ale cererii de omologare şi a primit asigurări ferme că aceste dosare vor fi reanalizate în cadrul reuniunii Comitetului General al Federaţiei Chinologice Internaţionale de la Buenos Aires.

În 7 iulie 2005, la Buenos Aires, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale a aprobat şi recunoscut provizoriu două rase naţionale de Ciobăneşti Româneşti, respectiv Ciobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic. Cu privire la Ciobănescul Românesc de Bucovina, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale a hotărât reluarea discuţiilor după rezolvarea dosarului Ciobănescului Balcanic. Cu toate acestea, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale a dat asigurări ferme conducerii Asociaţiei Chinologice Române că această rasă/varietate este recunoscută ca fiind românească şi indiferent de modalitatea de rezolvare a acestui dosar, Ciobănescul Românesc de Bucovina se va bucura de recunoaştere ca rasă sau varietate românească.

În martie 2009, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale, întrunit la Luxemburg, a recunoscut cu titlu provizoriu Ciobănescul Românesc de Bucovina ca varietate a rasei Ciobănesc de Sud-Estul Europei, alături de Ciobănescul sârbesc.

În conformitate cu procedura Federaţiei Chinologice Internaţionale, de recunoaştere definitivă a noilor rase, sunt necesari circa 10 ani pentru ca o rasă de câini recunoscută provizoriu să fie definitiv omologată pe plan internaţional. În acest interval de timp, rasa este adusă la omogenitate prin selecţie şi ameliorare. În final, este elaborat standardul definitiv al rasei.

Astfel, anul 2015 constituie un an hotărâtor – anul recunoaşterii definitive pentru primele două rase de câini româneşti recunoscute provizoriu în anul 2005: Ciobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic – făcând posibil un mare deziderat al chinologilor români.

În acest context, în data de 24 ianuarie 2015, la Timişoara, Asociaţia Chinologică Română, în colaborare cu Asociaţia Chinologică Timiş, a organizat un eveniment chinologic de o importanţă capitală pentru rasele româneşti: ultima vizionare a raselor Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănesc Românesc Mioritic de către reprezentanţii Federaţiei Chinologice Internaţionale. Totodată, Asociaţia Chinologică Română a solicitat vizionarea şi evaluarea rasei Ciobănesc Românesc de Bucovina.

Comisia de evaluare a Federaţiei Chinologice Internaţionale a fost constituită din arbitrul internaţional Tamas Jakkel (membru al Comitetului General al Federaţiei Chinologice Internaţionale) şi dr. Gregoire Leroy (membru al Comisiei Ştiinţifice şi de Standarde a Federaţiei Chinologice Internaţionale). Alături de oficialii şi chinotehniştii Asociaţiei Chinologice Române, comisia a evaluat exemplarele prezente din cele trei rase autohtone din punct de vedere al parametrilor fenotipici de standard şi al omogenităţii caracteristice unei rase, analizând oportunitatea recunoaşterii definitive.

La acest eveniment, Asociaţia Chinologică a Judeţului Suceava a reuşit să mobilizeze crescători de Ciobănesc Românesc Carpatin şi mai ales crescători de Ciobănesc Românesc de Bucovina (care au prezentat 28 de exemplare din această rasă). Printre aceştia s-au numărat Ghiuţă Ştefan Dorin şi Drelciuc Constantin, doi renumiţi crescători de Ciobănesc Românesc de Bucovina, membri ai Asociaţiei Chinologice a Judeţului Suceava.

În urma evaluării, oficialii Federaţiei Chinologice Internaţionale au concluzionat că rasele Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănesc Românesc Mioritic (care au fost recunoscute provizoriu în 2005) prezintă o omogenitate care să permită recunoaşterea definitivă, iar rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina (care a fost recunoscută provizoriu în 2009) are o dinamică favorabilă recunoaşterii definitive în anii următori. Ca urmare, în urma referinţelor favorabile ale comisiei de evaluare, este aproape sigur că rasele Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănesc Românesc Mioritic vor fi omologate definitiv în şedinţa Adunării Generale a Federaţiei Chinologice Internaţionale care va avea loc la Milano pe 10-14 iunie 2015.

Noi, membrii Asociaţiei Chinologice a Judeţului Suceava, am plecat la Timişoara cu speranţa că vom fi martorii unui moment istoric pentru chinologia din România. Şi aşa a fost. Pentru prima dată în istoria sa, România va avea în curând două rase de câini omologate. Este, în aceeaşi măsură, o mândrie şi o recunoaştere a efortului depus de Asociaţia Chinologică Română şi de crescătorii de ciobăneşti româneşti, care au creat premisele acestui succes chinologic din 24 ianuarie 2015. Mai mult, sunt mândru că am putut contribui la acest pas important şi mulţumesc tuturor membrilor noştri pentru eforul depus în creşterea şi prezentarea câinilor din rasele româneşti. Din toate punctele de vedere, chinologia din România avea nevoie de acest succes pentru a se alătura altor ţări cu o chinologie de elită.

Putem spune, fără a greşi, că Ciobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic sunt deja două rase recunoscute definitiv şi îmi exprim speranţa că Ciobănescul Românesc de Bucovina va fi a treia rasă românească omologată definitiv pe plan internaţional. Pentru acest din urmă deziderat trebuie să continuăm munca chinotehnică de selecţie şi de ameliorare pentru eliminarea unor defecte actuale, pentru asigurarea omogenităţii exemplarelor şi pentru individualizarea acestei rase faţă de alte rase omologate de alte ţări. Şi să nu uităm că România deţine şi o a patra rasă naţională, Ciobănescul Românesc Corb, omologată deocamdată doar pe plan naţional, care îşi va găsi şi ea locul în nomenclatorul Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Ing. CRISTIAN DOMIŢIAN MOROŞANU,

preşedintele Asociaţiei Chinologice a Judeţului Suceava,

arbitru chinolog şi membru al Comisiei Naţionale de Omologare a Raselor Autohtone

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: