Termica vrea o nouă scumpire a gigacaloriei

> „Eu mă îndoiesc că CL va aproba un tarif mai mare la energia termică” a declarat primarul Ion Lungu

Societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava s-a adresat autorităţilor locale din reşedinţa de judeţ, cerând o nouă majorare a tarifului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Dar primarul Ion Lungu se îndoieşte că deliberativul va aproba o nouă majorare, după cea operată deja în toamna anului trecut.

„Termica solicită de urgenţă să aprobăm tariful pentru care şi-a dat acordul ANRSC. Este vorba despre majorarea tarifului energiei termice la capitolul transport şi distribuţie, iar, după cum se ştie, noi am majorat acest preţ, anul trecut, însă nu atât cât au solicitat dumnealor. Faţă de 197 de lei pe gigacalorie, s-a aprobat tariful de 173 de lei pe gigacalorie, ceea ce ar presupune că ar trebui să dăm cu 23 de lei mai mult pe gigacalorie. Eu mă îndoiesc că CL va aproba un tarif mai mare la energia Termică” a declarat Lungu.

Consiliul Local Suceava a aprobat majorarea tarifului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic destinat populaţiei în şedinţa extraordinară de pe 14 octombrie 2014. Prin proiectul de hotărâre, a fost propus tariful de 159 de lei pe gigacalorie (fără TVA), însă liderul grupului politic al PSD, Eugen Girigan, a avansat nivelul de 140 de pe gigacalorie (fără TVA). La vot, iniţiativa legislativă a întrunit 13 voturi „pentru”, şi 4 „împotrivă”. În urma deciziei, consumatorii casnici au continuat să achite 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa până la 256,2 lei (fără TVA) – incluzând, de această dată, şi tariful pentru producere a agentului termic în centrala Bioenergy –, fiind suportată, în continuare, de la bugetul local.

Pe de altă parte, prin aceeaşi adresă, Termica cere Primăriei şi Consiliului Local să aprobe achitarea pierderilor termice de pe reţele, a căror valoare s-ar ridica la peste 4,2 milioane de lei. Şeful municipalităţii spune că, deşi există disponibilitate în acest sens, societatea de termoficare din Lunca Sucevei nu a venit cu bilanţurile energetice care să justifice solicitarea cu pricina.

„Pot să fiu de acord să acoperim o parte din aceste pierderi, dar pentru aceasta cei de la Termica trebuie să prezinte bilanţurile energetice. Din păcate, nu sunt gata aceste bilanţuri energetice, urmând a fi prezentate în februarie” a explicat primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: