USL a murit ! Trăiască USL !

Interesantă şi contradictorie istoria acestei foste coaliţii de guvernământ! Omorâtă cu bună ştiinţă şi cu sânge rece de Victor Ponta şi PSD pentru a-şi face pohta de-a ajunge pe jilţul de la Cotroceni, Uniunea Social-Liberală a fost şi este reanimată de fiecare dată când guvernarea actuală mai-mai să-şi dea duhul. De demonstrat.

Născută la 5 februarie 2011 din necesitatea de a-l contracara pe Traian Băsescu şi a-i pune capăt puterii abuzive, alianţa şi-a încheiat socotelile cu lumea politică pe 24 februarie 2014 fără a-şi fi atins decât parţial ţintele propuse. Cauza? Văzându-se cu sacii guvernării în căruţă, în Victor Ponta s-a trezit subit demonul pohtei neostoite de putere. Ca urmare, a călcat mişeleşte în picioare statutele USL şi s-a înscris în cursa prezidenţială, sperând că înlăturarea lui Crin, poziţia şi avantajele funcţiei de prim-ministru îi sunt suficiente pentru accederea în cea mai înaltă funcţie a statului român.

Jocul la cacealma

N-a fost să fie, dar de USL avea nevoie. Ca să păcălească electoratul, i-a atras în oastea de strânsură pe oportuniştii liberali în frunte cu Călin Popescu-Tăriceanu, să arate că „USL trăieşte”. Nu numai că USL nu s-as sculat din morţi, dar multe din cele 7,4 milioane de voturi împotriva lui Băsescu au migrat în tabăra lui Iohannis, iar Victor Ponta şi PSD cu tot cu fripturiştii lui Tăriceanu au pierdut prezidenţialele la un scor ruşinos.

USL a mai fost chemată în ajutor la votarea bugetului, guvernanţii temându-se că neîncrederea a măcinat în interior coaliţia de guvernământ, dar majoritatea parlamentară a votat disciplinată ca întotdeauna. Şi aşa va fi mereu până la alegeri căci sateliţii UNPR, PC, PLR n-au nicio şansă să mai prindă cele 5% voturi necesare accederii în Legislativ. Este şi motivul pentru care acum, împreună sau separat, încear-că să se salveze în barca Opoziţiei Liberale. Poate-poate şi doar-doar…

Iohannis nu… tace

Lucrurile însă se precipită de la o zi la alta. Aflat la limita de jos în sondaje, slăbit în interior de bisericuţe, facţiuni şi grupuleţe, de certuri şi bătălii pentru însuşirea unei hălci din social-democraţia românească, atins de o remarcă deloc răutăcioasă a preşedintelui Iohannis referitoare la aşteptările cetăţenilor care l-au votat, prim-ministrul se prinde ca înecatul de pai tot de fosta USL.

De aceea Victor Ponta a început să-şi laude guvernul… Câte a făcut şi câte a dres. Şi câte îşi propune să mai facă. Îi sar în ajutor televiziunile de casă împreună cu activişti şi formatori de opinii pro-pesediste. Dar afirmaţia despre legitimitatea cu care se laudă Victor Ponta trebuie discutată.

Dacă legitimitate nu e…

Cică fosta alianţă şi programul acesteia votat în 2012 îi asigură actualului guvern legitimitatea, iar proiectele respective de guvernare, aşa criticate cum sunt în spaţiul public, sunt cele mai bune pentru România. Ca de fiecare dată când se încurcă în propriile intrigi şi manevre, Victor Ponta încearcă să se salveze pe sine apelând la jumătăţi de adevăr.

Da, USL a câştigat alegerile în 2012, dar voturile nu i-au fost acordate numai lui Victor Ponta şi PSD, ci şi lui Crin Antonescu, pe atunci candidat la preşedinţie, şi PNL. Da, USL a alcătuit şi un guvern legitim până în februarie 2014, dar din acel moment PNL şi copreşedintele USL, Crin Antonescu, s-au retras din guvern şi din majoritatea de guvernământ.

Nu cumva trebuie schimbată linia?

Rămaşi fără PNL, legitimitatea guvernării PSD s-a înjumătăţit, iar a face caz de USL miroase a orice, însă nicidecum a corectitudine politică şi cavalerism. Aşa că se pune întrebarea: de ce vâsleşte corabia lui Victor Ponta împotriva curentului? Fiindcă, orice ar face, până la viitoarele alegeri nu sunt şanse să inverseze actualul trend.

Opozanţii din interior îşi pun mari speranţe într-un posibil congres al PSD care ar trebui să descătuşeze noi energii, să stabilească responsabilităţi şi vinovăţii pentru pierderea alegerilor prezidenţiale şi să aducă în faţă figuri noi, credibile. Din păcate, cu mici excepţii, actualii candidaţi la leadershipul social-democraţiei româneşti se înscriu pe aceeaşi linie cu ceilalţi de până acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: