Corespondenţă de la Cernăuţi

Sâmbăta sângeroasă

ucraina1Sâmbăta precedentă a fost considerată una dintre cele mai sângeroase de la începutul războiului din estul Ucrainei. Or, săptămâna trecută au avut loc o serie de atacuri teroriste în mai multe oraşe din ţară – în Odesa, unde a fost minat centrul de voluntari, în Harkov, Doneţk, unde 13 civili au fost ucişi în urma căderii unui obuz peste un troleibuz. Luptele violente s-au intensificat pe tot frontul din estul ţării. 13 militari au căzut joi, în consecinţa unui tir cu obuz, în momentul în care armata ucraineană, după luni de lupte grele – peste 242 de zile, abandona aeroportul din Doneţk. Necunoscut a rămas numărul ostaşilor rămaşi în subsolul şi sub ruinele terminalului, după ce a ucraina-u3fost complet distrus de obuzele ruse. Cei 18 soldaţi ucraineni, majoritatea răniţi, care au fost luaţi prizonieri de terorişti în timpul luptelor pe aeroportul din Doneţk, au fost forţaţi joi de aceştia să iasă într-un marş umilitor pe străzile oraşului, unde au fost loviţi şi insultaţi de locuitori.

După atacul cu tiruri de rachete „Grad” din sângeroasa sâmbăta de 24 ianuarie de la Mariupol, oraş-port în estul Ucrainei, soldat cu moartea a 30 de civili – copii, tineri şi bătrâni, alţii aproape 100 fiind răniţi, 40 aflându-se încă în stare gravă, guvernul ucrainean a declarat duminică zi de doliu naţional. 79 de obiective, 59 de blocuri locative, patru şcoli şi trei grădiniţe au fost distruse de tirurile de rachete. Conform Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), atacul a fost lansat din zona controlată de terorişti şi armata rusă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe Maidanul din Kiev au fost aprinse lumânări, aranjate astfel de mulţimea de ucraineni, veniţi să protesteze împotriva terorismului şi să cinstească memoria victimelor lui, încât să se poată citi numele oraşului Mariupol.

Situat pe ţărmul Mării Azov, controlat de trupele ucrainene, oraşul-port Mariupol are o importanţă strategică deosebită, întrucât o eventuală cucerire a acestuia de către ruşi ar deschide un coridor terestru ce ar lega Rusia de peninsula Crimeea, ocupată de ea anul precedent. În acest municipiu se mai află şi una din cele mai mari uzine metalurgice din Ucraina (…).

Conducerea Ucrainei şi-a anunţat, duminică, în cadrul Consiliului Naţional de Securitate, intenţia de a se adresa cu o plângere Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga ca separatiştii proruşi, pe care îi consideră responsabili de moartea a numeroşi civili în estul Ucrainei, autoproclamatele „Republici Populare” Doneţk şi Lugansk, să fie declarate organizaţii teroriste la nivel internaţional.

NATO, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat vehement atacul insurgent care a vizat sâmbătă oraşul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morţi şi aproape 100 de răniţi, cerând Rusiei să înceteze acordarea de ajutor armat teroriştilor proruşi. (…)

Conducătorul guvernului ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a anunţat luni instituirea stării de urgenţă în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, în timp ce pe întreg teritoriul Ucrainei a fost introdusă starea de alertă maximă. (FELICIA NICHITA-TOMA, „Zorile Bucovinei”, Cernăuţi)

 N. red.: Un filmuleţ ataşat articolului Feliciei Toma surprinde momentul în care camionul din imagine este lovit de un obuz căzut de undeva, din stânga. Cealaltă imagine redă urmările atacului cu rachete într-un cartier al oraşului Mariupol.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: