Noul Regulament de Organizare şi Funcţionare a şcolilor

Sindicatele anunţă erori de formă şi de fond şi cer modificarea lui

giani-leonte-(2)

Giani Leonte

Noul Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor din Învăţământul Preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat deja în Monitorul Oficial, dar a atras nemulţumiri din partea sindicatelor din Educaţie care acuză „erori de formă” şi „de fond”, a declarat preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava – ASI, prof. Giani Leonte.

„După publicarea în Monitorul Oficial al României a Ordinului ministrului educaţiei naţionale privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar (ROFUIP), am primit numeroase sesizări de la grupele sindicale afiliate ASI Suceava privind erori de formă, inclusiv în ceea ce priveşte normele de trimitere la alte articole, dar şi de fond, care se găsesc în cuprinsul acestui regulament Mai mult, există numeroase nemulţumiri din partea personalului didactic, determinate de obligaţiile care le revin acestora, conform noului regulament”, a precizat liderul ASI într-un comunicat.

„Din punctul nostru de vedere, se impune o analiză temeinică şi serioasă a prevederilor acestui regulament”

Ca atare, Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – FSLI, federaţie la care este afiliată ASI, s-a întrunit în şedinţă, la sfârşitul săptămânii trecute, şi a decis să solicite Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice constituirea unei comisii tehnice de lucru, formată din reprezentanţii MECS şi ai federaţiilor sindicale, în cadrul căreia să se discute modificările la acest regulament. „Trebuie avută în vedere importanţa deosebită pe care acest regulament o are, la nivelul unităţilor de învăţământ, în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului astfel încât, din punctul nostru de vedere, se impune o analiză temeinică şi serioasă a prevederilor acestui regulament, împreună cu reprezentanţii salariaţilor, pentru a se înlătura neconcordanţele din ROFUIP şi pentru a evita modificările ulterioare ale acestuia”, mai precizează ASI.

Giani Leonte a mai informat că s-a solicitat grupelor sindicale afiliate să transmită propuneri de modificare a ROFUIP până în data de 28 ianuarie 2015, astfel încât acestea să poată fi transmise Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. „În opinia noastră, modificările care se impun acestui regulament trebuie publicate în Monitorul Oficial al României până la începerea semestrului II al anului şcolar în curs”, a conchis liderul ASI.

Noutăţi: elevii trebuie să poarte semne distinctive în şcoală, părinţii sunt amendaţi pentru absenţele copiilor, profesorii trebuie să justifice notele de la lucrări

Prin noul ROFUIP, printre alte reglementări, elevii sunt obligaţi să poarte un semn distinctiv pentru mai multă siguranţă, stabilit de fiecare şcoală în parte, părinţii ai căror copiii au multe absenţe sau au abandonat şcoala primesc amendă, profesorii trebuie să justifice notele la lucrările scrise, părinţii care au copii în învăţământul primar sunt obligaţi să îi aducă şi să-i ia de la şcoală, este interzisă agresarea verbală, fizică şi emoţională a elevilor de către profesori, elevii pot beneficia de credite oferite de bănci pentru continuarea studiilor. Acestea sunt doar câteva dintre noutăţile aduse de ROFUIP.

„Noul Regulament dă, însă, prea multe drepturi elevilor şi prea puţine profesorilor. Este un singur articol care face referire la drepturile personalului din învăţământ şi acolo se spune foarte strict că acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare. Care este legislaţia în vigoare? Avem câteva pagini în care sunt prevăzute numai drepturi ale elevilor şi părinţilor şi, în rest, numai obligaţii, obligaţii şi obligaţii ale cadrelor preuniversitare”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

De cealaltă parte, ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu s-a arătat surprins că, deşi regulamentul „prevede foarte multe drepturi pentru elevi, reprezentanţii acestora nu sunt mulţumiţi”.

Articolul care a nemulţumit elevii este cel care dă dreptul directorului să propună Consiliului de administraţie al şcolii suspendarea temporară a redactării şi difuzării revistelor scrise de elevi care „afectează siguranţa naţională, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”. Elevii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu vor mai putea părăsi incinta şcolii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu, al dirigintelui sau învăţătorului.

Noul ROFUIP va intra în vigoare la jumătatea lunii februarie, la 30 de zile de la publicare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: