Zi de doliu naţional în Ucraina după atacul de la Mariupol soldat cu cel puţin 30 de morţi

Guvernul ucrainean a declarat ieri zi de doliu naţional după moartea a cel puţin 30 de civili într-un atac cu rachetă în oraşul-port Mariupol din estul ţării, relatează DPA. Ucrainenii, în frunte cu preşedintele Petro Poroşenko, au ţinut un moment de reculegere la prânz, în timp ce în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev au fost aprinse în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică lumânări aranjate astfel încât să se poată citi numele oraşului Mariupol. Pe lângă cele 30 de decese, alte circa 100 de persoane au fost rănite în atacul asupra acestui oraş controlat încă de Kiev, potrivit autorităţilor locale. Peste 50 de locuinţe, patru şcoli şi trei grădiniţe au fost afectate.

Investigaţiile realizate de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au arătat că atacul a fost lansat din zona controlată de separatiştii proruşi la est de oraş. Armata ucraineană şi separatiştii s-au acuzat anterior reciproc de atac.

Ieri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că nu există alternativă la acordurile de pace semnate în septembrie cu separatiştii proruşi. „Ucraina doreşte o soluţie paşnică a conflictului. Nu vedem nicio alternativă la acordurile de la Minsk”, a afirmat Poroşenko în cadrul unei reuniuni a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare convocat de urgenţă pentru a pregăti un răspuns militar la acţiunile rebelilor, potrivit AFP.

Noile violenţe din Ucraina, soldate cu zeci de morţi în ultimele zile, au fost provocate de atacurile „permanente” ale armatei ucrainene asupra unor „localităţi populate”, a declarat ieri şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, transmite AFP. „Agravarea situaţiei este rezultatul tirurilor permanente ale forţelor ucrainene asupra unor localităţi populate, prin încălcarea grosolană a acordurilor de la Minsk”, a declarat Lavrov într-o convorbire telefonică avută cu omologul său american, John Kerry, informează un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI